ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


21 Μαρ 2011

Επιστρέφουν οι κλεμμένες εικόνες .

Του Αποστόλη Τζελέτα
Στην Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στο επόμενο 10ήμερο οι έξι κλεμμένες από μοναστήρια του Νομού Ιωαννίνων αγιογραφίες, που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε ιστοσελίδα γκαλερί του Λονδίνου και αποτέλεσαν την αρχή για να ξετυλιχθεί το νήμα της τεραστίων διαστάσεων λεηλασίας του θρησκευτικού πλούτου από εκκλησίες της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΤ3 στο Λονδίνο, οι πέντε από τις κλεμμένες εικόνες βρίσκονται ήδη στα χέρια της βρετανικής αστυνομίας, ενώ και μία έκτη από αυτές που ταυτοποιήθηκαν αρχικά, θα φτάσει εντός των επόμενων ωρών στα κεντρικά της Σκότλαντ Γιαρντ, καθώς είχε πουληθεί μέσω της γκαλερί. Η βρετανική αστυνομία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα παραδώσει τις έξι εικόνες στις ελληνικές αρχές σε ειδική τελετή και στη συνέχεια αναμένεται η επιστροφή τους στην Ελλάδα και στα Γιάννινα.
Η γκαλερί του Λονδίνου αρνείται κάθε εμπλοκή της σε κύκλωμα κλεμμένων εικόνων και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι συνεργάζεται με τις αρχές. Με την ίδια διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει και η ταυτοποίηση των υπόλοιπων εικόνων, ενώ ανάλογα βήματα θα ακολουθηθούν και με την περίπτωση της ολλανδικής γκαλερί, σε ιστοσελίδα της οποίας εντοπίστηκαν αγιογραφίες που είχαν κλαπεί από το Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κουκούλι παραμονές Χριστουγέννων του 2009.
Το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στην εξάρθρωση του κυκλώματος που «έγδυσε» τις εκκλησίες της περιοχής και διοχέτευσε τις εικόνες προς πώληση στο εξωτερικό. Οι βρετανικές αρχές έχουν στα χέρια τους χειρόγραφες αποδείξεις αγοράς από ιδιώτη στην Ελλάδα και βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με αστυνομικούς στη Διεύθυνση Αρχαιοκαπηλίας στην Αθήνα για να αποκαλύψουν το κύκλωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου