ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


13 Μαρ 2011

Η πεζοπορική διαδρομή Σιουμάλα-Κήποι.

Το Ζαγόρι, όπως είναι γνωστό, είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς   για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας. Οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε πεζοπόρος είναι πάρα πολλές και η κάθε μία έχει τη δική της ομορφιά. Οπωσδήποτε θα έχετε διαβάσει σε διάφορες σελίδες για τις περισσότερο γνωστές διαδρομές. Την τελευταία φορά που πήγα στο Ζαγόρι, λίγο πριν φθάσω στο Καπέσοβο, είδα ότι στα δεξιά του δρόμου είχε τοποθετηθεί μία ενημερωτική πινακίδα. Σταμάτησα από περιέργεια να τη δω και τότε διαπίστωσα ότι με την πινακίδα αυτή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου ενημερώνει τους περαστικούς για μία πεζοπορική διαδρομή  την οποία προσωπικά δεν γνώριζα. Πρόκειται για τη διαδρομή ΣΙΟΥΜΑΛΑ-ΚΗΠΟΙ. 

Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καπεσόβου, η διαδρομή αυτή χαρακτηρίζεται εύκολη και είναι διάρκειας μίας ώρας και δεκαπέντε λεπτών. Στην ενημερωτική αυτή πινακίδα μπορείτε να δείτε αποτυπωμένη σε χάρτη την διαδρομή ενώ υπάρχει κι ένα πολύ ωραίο κείμενο το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Ο πιο σύντομος δρόμος για τους Κήπους που βλέπετε χαμηλά μπροστά σας είναι το μονοπάτι αυτό. Εξυπηρετούσε ανάγκες της αγροτικής ζωής του Καπεσόβου, του Κουκουλιού και των Κήπων. Η ζωή στο Ζαγόρι χωρίς «εμβάσματα» από τα ξένα ήταν πολύμοχθη και ακριβοκερδισμένη. Έλειπαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις που οι προγονοί μας δημιουργούσαν με πεζούλες, τις αναβαθμίδες. Μεγάλος αγώνας για λιγοστή γη. Αμπέλια καλλιεργούσαν που απέδιδαν μικρή παραγωγή, άριστη όμως ποιότητα.
Στη διαδρομή αυτή ο πεζοπόρος δεν θα κάνει μόνο μια ευχάριστη πορεία μέσα σε ένα μαγευτικό δρυοδάσος ή δίπλα σε ένα ποτάμι που πότε είναι θολό, κατεβασμένο και πότε άνυδρο, αλλά θα κάνει και μια περιήγηση στον αρχέγονο μόχθο του Ζαγορίσιου για επιβίωση, αφού θα συναντήσει ατελείωτες ξερολιθιές για τις αναβαθμίδες, γκρεμισμένα πετρόχτιστα καλύβια που πρόσφεραν προστασία στους ξωμάχους στην πολύμηνη φροντίδα του αμπελιού, ένα καμίνι για ξυλοκάρβουνα, μια «δέση» στο ποτάμι με το αυλάκι ενός νερόμυλου, ένα γεφυράκι διώρυγα του αυλακιού και τέλος τον μισογκρεμισμένο νερόμυλο του Λαζαρίδη.
Το τέλος όμως της διαδρομής είναι εντυπωσιακό και αποτελεί τη μεγάλη αντίθεση! Θα διαβείτε στην αντίπερα όχθη του ποταμιού για τους Κήπους από το ομώνυμο γεφύρι του Λαζαρίδη ή Κοντοδήμου.
Είναι τέλειο, όχι μόνο από άποψης τεχνικής αρτιότητας και αισθητικής, αλλά και σαν σκηνικό... Είναι η άλλη όψη του Ζαγοριού, της ακμής και του πλούτου...»
Άποψη των Κήπων από το σημείο έναρξης της διαδρομής
 Το κείμενο αυτό με παρότρυνε ν’  αρχίσω αμέσως να κατηφορίζω. Δεν το έκανα όμως γιατί δεν ήμουν κατάλληλα προετοιμασμένος. Κάποια άλλη φορά όμως θα το κάνω. Συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καπεσόβου για την πολύ ωραία πρωτοβουλία του. Μακάρι να βρει κι άλλους μιμητές για να γνωρίσουμε κάθε γωνιά του Ζαγορίου.

2 σχόλια:

  1. Είναι ωραία διαδρομή, πρόσφατα την έκανα ανάποδα ξεκινώντας από Κήπους. Μπορεί να γίνει μια ωραία κυκλική διαδρομή αν μετά κατεβούμε από τον χωματόδρομο λίγο παρακάτω στο Κουκούλι και μετά από το άλλο μονοπάτι πίσω στους Κήπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για το σχόλιο και για την υπόδειξή σου. Πολύ καλή η άποψή σου για την κυκλική διαδρομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή