ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


14 Μαρ 2011

Τα καλύτερα (στα) Ζαγοροχώρια

Το πασπαλισμένο με χρυσόσκονη Δυτικό Ζαγόρι: το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, η Αρίστη και ο Βίκος, με την συγκλονιστική του θέα στην χαράδρα –εκείνη που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Η ήρεμη δύναμη του Ανατολικού Ζαγορίου: η πανέμορφη Βωβούσα στις όχθες του Αώου, τα γραφικά χωριά της κοιλάδας του Βάρδα με τους νερόμυλους, ο Καστανώνας και η Ιτέα με τα τοξωτά γεφύρια. Η απαράμιλλη ομορφιά των κεντρικών χωριών, αυτή που κάποτε ορκιστήκαμε πως θα κρατούσαμε μυστική: το Δίλοφο, το Κεπέσοβο, οι Κήποι και το Τσεπέλοβο, όμως, παραήταν όμορφα για να μείνουν κρυφά. Υπάρχει περίπτωση να διαλέξεις πλευρά στον παράδεισο; 



Τα Ζαγοροχώρια είναι συνολικά σαράντα έξι. Ακόμη κι αν αφιερώσεις εβδομάδες στην εξερεύνησή τους, δύσκολα μπορείς να πεις με το χέρι στην καρδιά πως τα γνωρίζεις όλα. Γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να καταλήξεις στα χωριά που σου αρέσουν περισσότερο, στις γεύσεις που κουβαλάς μαζί σου γυρνώντας από κάθε ταξίδι εκεί, στις διαδρομές που θα ήθελες να κάνεις ξανά και ξανά, και στους ξενώνες στους οποίους θα ήθελες να επιστρέφεις μετά τις διαδρομές αυτές. Γι’ αυτό η λίστα που ακολουθεί είναι καθαρά υποκειμενική. Και γι’ αυτό περιμένουμε –πάντα– τις δικές σας αντι-προτάσεις και αντι-ρήσεις στα σχόλια στο τέλος του κειμένου.
Τα πιο… καρτποσταλικά χωριά
Μικρό Πάπιγκο: Ή, για να είμαστε ειλικρινείς, και τα δύο… Πάπιγκα, Μικρό και Μεγάλο. Εντυπωσιακά πέτρινα σπιτάκια, σκεπασμένα με τη χαρακτηριστική σκούρα γκρίζα ηπειρώτικη πλάκα, μαγευτική φύση να τα αγκαλιάζει, πέτρινες βρύσες, λιθόκτιστα καλντερίμια να ελίσσονται ανάμεσα σε περιποιημένες αυλίτσες έχουν και τα δύο. Απλά, το Μικρό Πάπιγκο έχει λίγο λιγότερη από την «εμπορικότητα» του μεγάλου αδελφού του, λίγο περισσότερο ιντελεκτουέλ ατμόσφαιρα και λίγο ωραιότερη θέα στις χιονισμένες κορυφές της Γκαμήλας. Γι’ αυτό κι εμείς με τη σειρά μας του έχουμε λίγο μεγαλύτερη αδυναμία.

Κήποι: Το «χωριό των γεφυριών» πλαισιώνεται από τέσσερα υπέροχα τοξωτά ηπειρώτικα γεφύρια –κι αυτή είναι μόνο η πρώτη θαυμάσια εικόνα από τις διαδοχικές θαυμάσιες εικόνες του χωριού. Εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά, μισοκρυμμένα πίσω από βλάστηση που οργιάζει, αμφιθεατρικά κτισμένα στο διάσελο ανάμεσα στην Γκαμήλα και το Μιτσικέλι, πετρόχτιστα δρομάκια και μικροσκοπικές πλατείες συνθέτουν ένα χωριό χάρμα οφθαλμών στο Κεντρικό Ζαγόρι.

Βωβούσα: Κτισμένη στις όχθες του Αώου, στο low profile Ανατολικό Ζαγόρι, η πνιγμένη στο πράσινο Βωβούσα είναι ένα από τα γοητευτικότερα «μυστικά» Ζαγοροχώρια. Οι κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές της που αγκαλιάζουν τα χαμηλά πέτρινα σπιτάκια σπάνε τη συμφωνία του πράσινου που πλαισιώνει τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, ο οποίος κυλά στο κέντρο της. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα, το πέτρινο μονότοξο γεφύρι που ενώνει τις δύο όχθες του, και το οποίο χρονολογείται από το 1748. 



Δίλοφο: Έχει κάψει καρδιές ως το ομορφότερο χωριό του Ζαγορίου, κι όχι άδικα: κτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων, επάνω σε δύο λόφους, με περισσότερα από εκατό εντυπωσιακά αρχοντικά και μια πλατεία βγαλμένη από εικονογράφηση παιδικού βιβλίου. Από εδώ ξεκινούν και τα τρία λιθόκτιστα δρομάκια του χωριού, που οδηγούν στις τρεις γειτονιές του: επάνω, κάτω και πέρα μαχαλά. Τα αυτοκίνητα μένουν αυστηρά στην είσοδο του χωριού, κι η ησυχία του δάσους που το περιστοιχίζει τα βράδια είναι ονειρική.

Καπέσοβο: Κτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, το γλυκύτατο χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου είναι ένας έρωτας με την πρώτη ματιά. Επιβλητικά αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια που σε προκαλούν να τα ανέβεις –η απότομη πλαγιά που φιλοξενεί το χωριό κάνει την ανάβαση πράγματι πρόκληση– βρίσκοντας συνεχώς δικαιολογίες για στάσεις: πότε για να θαυμάσεις μια εντυπωσιακή, πέτρινη εννοείται, εκκλησία, πότε για να αράξεις στην πανέμορφη πλατεία, πότε για να ξεστρατίσεις προς ένα ακόμη «σημείο με θέα», από τα δεκάδες σηματοδοτημένα με μικρές ξύλινες ταμπέλες, που αγναντεύουν από ψηλά το φαράγγι του Βίκου.

Οι πιο ειδυλλιακές διαδρομές
- Στα μονοπάτια που ξεκινούν από την Βωβούσα και οδηγούν στην καρδιά του απλά μαγευτικού εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα, και στο επίσης καταπράσινο Αρκουδόρεμα –όπου ναι, ζει ακόμα η καφέ αρκούδα της Πίνδου. Δείτε λεπτομέρειες για όλες τις διαδρομές εδώ.

- Στο μονοπάτι των μονοπατιών, εκείνο που συνδέει το Μικρό Πάπιγκο με το καλά οργανωμένο καταφύγιο της Αστράκας στο υψόμετρο των 1950 μέτρων (τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973223100), την θρυλική Δρακόλιμνη και την κορυφή της Γκαμήλας. Οι διαδρομές είναι μαγευτικές, αλλά δεν ενδείκνυνται για αρχάριους: υπολογίστε ότι το καταφύγιο απέχει από το Μικρό Πάπιγκο περί τις τρεις ώρες περπάτημα - ανάβαση, η Δρακόλιμνη από το καταφύγιο περίπου μιάμιση ώρα και η κορυφή της Γκαμήλας από το καταφύγιο περί τις δυόμιση ώρες. Σε κάθε περίπτωση, ζητήστε πληροφορίες από τους ντόπιους, καθότι οι καιρικές συνθήκες ενίοτε δυσχεραίνουν την ανάβαση. Δείτε αναλυτικά όλες τις διαδρομές εδώ.

- Στα μονοπάτια που ξεκινούν από τα δημοφιλή χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου, Βίτσα και Μονοδένδρι, για να καταλήξουν στον πυρήνα του ομορφότερου, ίσως, εθνικού δρυμού της Ελλάδας, εκείνον του Βίκου - Αώου. Δείτε αναλυτικά τις διαδρομές στο τέλος αυτής της σελίδας.

- Με τα άλογα του Λευκού Πήγασου, με την καθοδήγηση έμπειρου συνοδού, στις παρυφές του Βίκου. Η διαδρομή ξεκινά από το Μεγάλο Πάπιγκο, και δε θα σας κοστίσει περισσότερα από 20 ευρώ το άτομο.

- Με βάρκες του rafting στα κρυστάλλινα (τόσο από άποψη διαύγειας όσο και θερμοκρασίας) νερά του Βοϊδομάτη, περνώντας μέσα από φυσικά τοπία που θα σας κάνουν να πιστέψετε πως βρίσκεστε σε άλλη χώρα –αν όχι σε άλλον πλανήτη. Εταιρείες που διοργανώνουν rafting και άλλες δραστηριότητες στον Βοϊδομάτη, αλλά και τον Αώο, είναι οι Trekking Hellas (ενδεικτική τιμή 35 € το άτομο), Alpine Zone (30€ το άτομο για γκρουπ 4 ατόμων, 35€ το άτομο για δύο άτομα) και No Limits (35€ το άτομο).

Οι πιο λαχταριστές γεύσεις
Στα Ριζά, Ελάτη (τηλ.: 26530 71550): Τοπική κουζίνα, λαχταριστά μαγειρευτά και μαγευτική θέα στο φαράγγι του Βίκου και τις κορυφές της Γκαμήλας. Must οι σπιτικές πίττες και το χοιρινό κότσι με πράσο. Κρατήστε χώρο για το επιδόρπιο, θα μας θυμηθείτε.

Κανέλλα & Γαρύφαλλο, Βίτσα (τηλ.: 26530 71671): Σπιτικές δημιουργίες με δημιουργικό twist, και τιμώμενο συστατικό τα μανιτάρια –τα οποία πρέπει να δοκιμάσετε, πριν ορκιστείτε πως δεν τα τρώτε: δεν τρώτε τα υπόλοιπα, όχι τα συγκεκριμένα. Στα hit το κρασάτο μοσχαράκι με βασιλομανίταρα και ο κόκορας με κόλιαντρο, πορτοκάλι και άγρια μανιτάρια.

Σωποτσέλι, Δίλοφο (τηλ.: 26530 22629): Οι τοπικές σπεσιαλιτέ έχουν την τιμητική τους, τα κρέατα –και τα λουκάνικα– είναι ντόπια, το ψωμί ψήνεται στον ξυλόφουρνο κι αρωματίζει όλη τη γειτονιά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το κρασάτο ζαρκάδι, και τις αχνιστές σούπες.

Εν Αρίστη, Αρίστη (τηλ.: 26530 42103): Ζουμερή σχάρα, σπιτικές πίττες και λαχταριστό αγριογούρουνο σε ένα ταβερνάκι βγαλμένο από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. Extra bonus η θέα στις καταπράσινες πλαγιές και τις καμινάδες του χωριού που αχνίζουν, από τα ξύλινα παράθυρα.

Ντιζάκι, Άνω Πεδινά (τηλ.: 26530 71121): Δημιουργική κουζίνα με έμπνευση από την τοπική παράδοση, και ολίγο από διεθνές ρεπερτόριο –η ιταλική καρμπονάρα αποτελεί hit– αλλά και λαχταριστά επιδόρπια. Το χοιρινό κότσι με κόκκινο κρασί στο φούρνο είναι ένα πιάτο που θα θυμάστε για καιρό.

Άγγελος, Βωβούσα (τηλ.: 26560 22841): «Μαμαδίσια» μαγειρευτά, ντόπια κρέατα στη σχάρα, εκπληκτική θέα στα καταπράσινα φυσικά τοπία και ασυναγώνιστες τιμές.

Στου Μιχάλη, Κήποι (τηλ.: 26530 71630): «Υβρίδιο» παραδοσιακού καφενείου και ρουστίκ ταβέρνας, που σερβίρει τοπικές σπεσιαλιτέ και πιο-σπιτικά-δε-γίνεται μαγειρευτά σε ένα περιβάλλον που ταιριάζει γάντι στο εκτός πεπατημένης Ανατολικό Ζαγόρι.

Οι πιο cozy ξενώνες
Πρίμουλα, Άνω Πεδινά: Κρεβάτια με κουνουπιέρες, παλ χρώματα, αφράτα παπλώματα, φωτιά που σιγοκαίει στο τζάκι δίπλα στο κρεβάτι. Ο απόλυτα παραμυθένιος ξενώνας των Άνω Πεδινών απέκτησε πρόσφατα ένα ανεξάρτητο κτίριο με διώροφες σουίτες, και μας περιμένει να τον (ξανα)ερωτευτούμε. Οι τιμές αυτήν την περίοδο κυμαίνονται στα 80 ευρώ για το δίκλινο με πρωινό.

Μικρό Πάπιγκο 1700, Μικρό Πάπιγκο: Λιτή πολυτέλεια, minimal λευκό, εντυπωσιακό design και άψογο στυλ έκαναν αυτόν τον ξενώνα, στο ψηλότερο σημείο των Ζαγοροχωρίων, να προηγείται της φήμης του Μικρού Πάπιγκου, το οποίο στολίζει. Οι τιμές αυτήν την περίοδο ξεκινούν από 100 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Αν σκοπεύετε να μείνετε περισσότερο από ένα Σαββατοκύριακο, στο site θα βρείτε δελεαστικότατες προσφορές.

Ξενώνας Αντάλκη, Μικρό Πάπιγκο: Δωμάτια βγαλμένα από το κουκλόσπιτο των παιδικών μας χρόνων, όλα με τζάκι και ασυναγώνιστη θέα στην χιονισμένη κορυφή της Αστράκας. Υπέροχο το πρωινό, ωραιότατες και οι τιμές: 80 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Αρχοντικό Γκέκη, Μεγάλο Πάπιγκο: Ένα αν μη τι άλλο επιβλητικό αρχοντικό του 1876 ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει ατμοσφαιρικά δωμάτια με τζάκι και Jacuzzi, διατηρώντας την μεγαλοπρεπή αίγλη του και τον τεράστιο κήπο των δύο στρεμμάτων, όπου σερβίρεται –καιρού επιτρέποντος– το παραδοσιακό πρωινό, αλλά και λαχταριστά σπιτικά γλυκά και αχνιστοί καφέδες τις υπόλοιπες ώρες. Οι τιμές ξεκινούν από 80 ευρώ για το δίκλινο με τζάκι και πρωινό.

Κερασιές, Βωβούσα: Τρία πέτρινα κτίρια αγκαλιάζουν μια πλακόστρωτη εσωτερική αυλή, σχηματίζοντας έναν ηπειρώτικο «μαχαλά». Η πέτρα και το ξύλο των εξωτερικών χώρων δίνουν τη θέση τους στο pop design του εσωτερικού: funky χρώματα, minimal αισθητική, ξύλινα πατώματα και ταβάνια, arty λεπτομέρειες επικρατούν στα δωμάτια. Οι τιμές αυτήν την περίοδο κυμαίνονται στα 70 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Το Σπίτι του Ορέστη, Άνω Πεδινά: Η πέτρα και το ξύλο πρωταγωνιστούν σε έναν κουκλίστικο ξενώνα που διατηρεί ανέπαφη την ατμόσφαιρα του χωριού. Το παραδοσιακό πρωινό περιλαμβάνει τηγανίτες και κέικ βανίλια - κανέλα, ενώ οι φιλικότατες τιμές ξεκινούν από 60 ευρώ για το δίκλινο με πρωινό. Σημειώστε ότι πολλά από τα δωμάτια διαθέτουν και τζάκι.






ΠΗΓΗ:  http://www.in2life.gr
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: www.travelchat.gr

3 σχόλια:

  1. ta zagorohoria eine apla oniremena....den iparhoun alla idia stin ellada .....eine monadika............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πήγα με τη γυναίκα μου στα Ζαχοροχώρια για 4 μέρες και προσπαθήσαμε να γεμίσουμε με ομορφιά τις αναμνήσεις μας. Ήταν λίγες οι μέρες και δυστυχώς δεν τολμούσαμε να κάνουμε μακρινές πεζοπορίες φοβούμενοι τις ανηφόρες. Παρόλα αυτά μπορέσαμε να θαυμάσουμε τη υπέροχη φύση, τα μαγευτικά τοπία και πολλά γεφύρια. Περισσότερο απ' όλα όμως έχουμε να θυμόμαστε την ανιοδιοτελή φιλοξενία από ένα ζευγάρι στο χωριό Ανθρακίτης που απλά σε μια ερώτησή μας για το πού μπορούμε να πιούμε καφέ (όλα ήταν κλειστά, τέλος Οκτώβρη) άνοιξαν το σπίτι τους και ο καφές έγινε τσίπουρο, πίτα, γλυκό και αν δεν επιμέναμε να φύγουμε πιστεύω ότι θα μας κρατούσαν και για διαμονή. Να είναι καλά η κυρία Μαρία και ο κύριος Μιχάλης (δεν αναφέρω εσκεμμένα το επίθετό τους). Για μας θεωρούνται φίλοι και ασφαλώς με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναπεράσουμε απο το χωριό τους μόνο και μόνο γι' αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι ιδιαίτερα που περάσατε όμορφα στην περιοχή μας και φύγατε με όμορφες αναμνήσεις!!!

      Διαγραφή