ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


17 Μαρ 2011

Μουσείο και αντίγραφα προτείνει ο Γ. Παπαναστασίου για τις σπάνιες εικόνες

Την πρότασή του να αντικατασταθούν όλες οι θρησκευτικές εικόνες στους Ιερούς Ναούς της ευρύτερης περιοχής από αντίγραφα και να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο,  ή ακόμη και να αποτελέσουν το κύριο τμήμα ενός Μουσείου, επανέφερε ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου.
Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Παπαναστασίου στάθηκε ο εντοπισμός μερικών κλεμμένων εικόνων από την περιοχή σε γκαλερί του Λονδίνου και η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου το γεγονός, πως στα χωριά έχουν μείνε πλέον ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι θα πρέπει να κινητοποιήσει τους πάντες, έτσι ώστε να μη βρεθεί κανείς, ποτέ ξανά μπροστά στο ίδιο σκηνικό. Ένα κομβικό σημείο είναι φυσικά η ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων της Περιφέρειας, όπως αυτό των Κήπων, κάτι πάντως ιδιαίτερα δύσκολο, με το νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό της αστυνομίας και τη νέα κατανομή των δυνάμεων.
Η συνεργασία με την τοπική αστυνομική ηγεσία είναι θετική, όμως αυτό από μόνο του δεν επαρκεί.
«Οφείλουμε να προσέχουμε κι εμείς στο εξής και να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί και υποψιασμένοι σε διάφορα αιτήματα. Αποδεικνύεται, ότι δεν επρόκειτο για τυχαίους, αλλά για ένα οργανωμένο έγκλημα. Βοήθησε πολύ και η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τις ενέργειές της και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Οφείλουμε να βοηθήσουμε τις διωκτικές αρχές για να φέρουμε πίσω τις εικόνες, όμως πρότασή μου είναι να προχωρήσουμε και μάλιστα άμεσα στην αντικατάσταση των εικόνων με αντίγραφα. Στα χωριά δε μπορεί να γίνει καλή φύλαξη. Να πάμε τις εικόνες σε ένα Μουσείο, όπου θα γίνεται πλήρης καταγραφή και αναφορά σε αυτές. Απαιτείται συνεργασία όλων των φορέων, για να πετύχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την εφημερίδα Ελευθερία

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου