ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


20 Μαρ 2011

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ - ΣΚΑΜΝΕΛΙ - ΓΥΦΤΟΚΑΜΠΟΣ - ΗΛΙΟΧΩΡΙ - ΒΡΥΣΟΧΩΡΙ

Η διαδρομή αυτή διατρέχει τον κεντρικό οδικό άξονα του Ζαγορίου και φυσικά ξεκινάει από το Τσεπέλοβο, το οποίο απέχει 50 χλμ. από τα Ιωάννινα. Το μάτι σας θα πέσει αμέσως στο κτίριο της Εστίας που λειτουργούσε και ως οικοτροφείο και φυσικά, στη μεγάλη πλατεία του, γύρω από την οποία είναι κτισμένα τα σπίτια των ευκα­τάστατων οικογε­νειών. Δείτε το αρχοντικό του Ιωαννίδη πίσω από το δημαρχείο και ανακαλύψτε το πα­λαιότερο σπίτι του Τσεπέλοβου, κτι­σμένο το 1843 πί­σω από την κε­ντρική εκκλησία. Στην πλατεία θα βρείτε και το μα­γαζί του τελευταί­ου τσαγκάρη που έχει μείνει στην περιοχή, του Δημήτρη Δεληγιάννη. Τόπος καταγωγής της διάσημη ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη.
Σε μικρή απόσταση από το Τσεπέλοβο βρίσκεται το Σκαμνέλι που μπορεί να μην σας φανεί όσο πρέπει «αρχοντικό» και «παραδοσιακό», αλλά θα βρείτε εδώ σημάδια αληθινής ανθρώπινης δράστηριότητας. Ο δρόμος συνεχίζει να ανηφορίζει ανάμεσα σε πεύκα και έλατα, φτάνοντας στο υψίπεδο του Γυφτόκαμπου που πρέπει να πήρε το όνομα του από κάποιον Γύφτο που βρέθηκε εκεί σκοτωμένος - όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις του δασαρχείου και των υλοτόμων, για να συνεχίσει κατηφορίζοντας για το Ηλιοχώρι.
το Ηλιοχώρι πε­ρηφανεύεται δι­καίως για τον τε­ράστιο σε διάμε­τρο κορμού πλά­τανο της κεντρικής πλατείας. Λένε μά­λιστα ότι σε πά­χος είναι ο δεύτε­ρος στην Ελλάδα! Το Βρυσοχώρι θα το συναντήσε­τε στον δρόμο σας πηγαίνοντας προς τη γέφυρα του Α­ώου για να περά­σετε απέναντι, προς τα βλαχοχώρια της Λάκκας και τη Βασιλίτσα. Αξίζει να σταματήσετε στη μικρή πλατεία με την καταπληκτική θέα στις κορυφές της Γκαμήλας και της Τσούκα Ρόσσα. Δίπλα στην πλατεία βρίσκεται η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, κτισμένη γύρω στα 1814, με ωραία και σπάνια λιθανάγλυφα στον περίβολο και τα υπέρθυρα.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:  http://voltagr.page.tl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου