ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


5 Μαρ 2011

Κλεμμένες εικόνες από μοναστήρια των Ιωαννίνων στο κέντρο του Λονδίνου!

Έξι εικόνες που είχαν κλαπεί από μοναστήρια του νομού Ιωαννίνων, κυρίως της περιοχής Ζαγοροχωρίων, εντοπίστηκαν από την Ιντερπόλ σε συνεργασία με την Σκότλαντ Γιάρντ σε γκαλερί του Λονδίνου. Τις πωλούσαν για 3000 λίρες.
Η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχουν αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί από την αρμόδια υπηρεσία της 8ης Εφορείας Αρχαιοτήτων στα Γιάννενα, έξι εικόνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερία" πρόκειται για την Temple Gallery, που βρίσκεται στο πάρκο του Νότινγκ Χιλ από το 1959 και η οποία λειτουργεί ως κέντρο μελέτης, αποκατάστασης και έκθεσης αρχαίων αντικειμένων και ιερών εικόνων.

Η πινακοθήκη στην ιστοσελίδα της παρουσιάζει τη συλλογή της και δίπλα σε κάθε εικόνα υπάρχουν πληροφορίες και τιμή πώλησης.

Ιδιώτης είχε εντοπίσει μια από τις εικόνες που είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βισικό, την Υπαπαντή.

Πρόκειται για μία από τις εικόνες που είχε αναρτήσει η πρώην ΝΑΙ με πρωτοβουλία του Αλ. Καχριμάνη στην ιστοσελίδα της Νομαρχίας, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τον πλούτο που είχε αφαιρεθεί από τις εκκλησίες του νομού και ο οποίος είχε προηγουμένως αποτυπωθεί στο φωτογραφικό φακό.

Ο ιδιώτης ενήμερος για την κλοπή και έχοντας δει τις φωτογραφίες, αναγνώρισε την εικόνα, η οποία πωλείται από την πινακοθήκη στην τιμώ των 3.000 λιρών Αγγλίας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ειδοποιήθηκε το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, που ενημέρωσε την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια πιστοποιήθηκε ότι πρόκειται για την ίδια εικόνα.

Ακολούθησε έλεγχος των εικόνων που υπάρχουν στη συλλογή της πινακοθήκης και ταυτοποιήθηκαν άλλες έξι εικόνες που έχουν κλαπεί από τα Γιάννενα.

Μετά την ενημέρωση της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, δόθηκε σήμα στην Ιντερπόλ και στη Σκότλαντ Γιαρντ, οι οποίες δέσμευσαν τις εικόνες και εντόπισαν τους αγοραστές.

1 σχόλιο:

  1. Ποιες εικόνες ταυτοποιήθηκαν
    Εκτός από την εικόνα της Υπαπαντής από το Βισικό, έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη:
    Η εικόνα της Γέννησης του Χριστού, με κωδικό Πινακοθήκης C 001, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου με τιμή πώλησης 3767 ευρώ.
    Η εικόνα της Γέννησης του Χριστού, με κωδικό Ζ 037, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου, με τιμή πώλησης 6828 ευρώ.
    Η εικόνα της Σύναξης των Αρχαγγέλων, με κωδικό Z 111, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου και Κοίμησης της Θεοτόκου Ηλιοχωρίου, με τιμή 5710 ευρώ.
    Η εικόνα των Αγίων Πέτρου και Παύλου, με κωδικό C 082, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου, με τιμή πώλησης 5886 ευρώ.
    Η εικόνα της Γέννησης της Θεοτόκου, με κωδικό Α 063, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου, με τιμή πώλησης 2.237 ευρώ.

    http://greeknation.blogspot.com/2011/03/blog-post_2577.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή