ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


7 Μαρ 2011

Βοϊδομάτης

Τραχείς βράχοι, παγωμένα νερά και ολόδροσα πλατάνια στήνουν ένα αλη­σμόνητο σκηνικό, που γίνεται μοναδικό, αν προσθέσεις τα υπέροχα χωριά πάνω από το φαράγγι του Βίκου.
Ο τόπος είναι ιστορικός και υπέροχος. 
Τα Ζαγοροχώρια δεν χρειάζονται ιδιαίτε­ρες συστάσεις . Ούτε και το φαράγγι του Βίκου, άλλωστε, το ελληνικό Γκραν Κάνιον, όπως λέγεται. Το φαράγγι, που οι πλαγιές του σε ορισμένα σημεία φτάνουν τα 1000 μέτρα, μαζεύει το νερό από τις γύρω θεόρατες βουνοκορφές. Το καλοκαίρι, που τα νερά χαμηλώνουν και η ορ­μητικότητα τους έχει μειωθεί σημαντι­κά, ο Βοϊδομάτης προσφέρεται για μύη­ση στο ράφτινγκ ή για καγιάκ.
Η διαδρομή της 1,5 ώρας, περί τα 10 χλμ.. που αρχίζει από τη γέφυρα της Αρί­στης, τερματίζει στην υπέροχη γέφυρα της Κλειδωνιάς. Οι γύρω ταβέρνες θα σας εξασφαλίσουν την ταχύτατη αναπλήρω­ση των θερμίδων που κάψατε. Το τοπίο είναι μοναδικό υπέροχα κρύα νερά που αναβλύζουν, καταπράσινα πλατάνια, κι από πάνω υψώνονται οι αιώνιες γκρίζες κορυφές, φύλακες και απόρθητα τείχη. Τόσο απόρθητα, που βάφτισαν την πε­ριοχή με το όνομα «Πέρα από το βουνό» - γιατί αυτό σημαίνει Ζαγόρι.
Περιπλανηθείτε στα μονοπάτια που παλιά αποτελούσαν τη μοναδική σύνδεση με τον έξω κόσμο για τα περισσότε­ρα από τα 46 χωριά. Αναπνεύστε το οξυ­γόνο του εθνικού δρυμού Βίκου, Αώου. Ρεμβάστε στις πλακόστρωτες πλατείες των χωριών, θαυμάζοντας τα υπέροχα πέτρινα κτίρια. Πάπιγκο, Τσεπέλοβο, Βραδέτο, Αρίστη, ονόματα χωριών που φύ­τρωσαν στο βράχο, άνθησαν από τον κόπο των κατοίκων τους, οι οποίοι ταξίδευαν σαν εργατικές μελισσούλες στα Βαλκά­νια, φυλλορρόησαν από την αστυφιλία και την εγκατάλειψη, αλλά κατάφεραν να ξανασταθούν στα πόδια τους χάρη στην ομορφιά τους και την επινοητικό­τητα των νέων κατοίκων τους. Τα καλο­καιρινά πανηγύρια δίνουν την ευκαιρία στους ξενιτεμένους να ξανασυναντηθούν και να γιορτάσουν στον τόπο τους. Μη χάσετε την ευκαιρία για κλαρίνα ηπει­ρώτικα στο φυσικό τους περιβάλλον.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: http://voltagr.
ΦΩΤΟ:  Από προσωπικό αρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου