ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


2 Ιαν 2011

Ο «υπερτροφισμός» οδηγεί σε λουκέτα τις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού Ιωαννίνων.

Το σοβαρό ενδεχόμενο να μπουν έστω προσωρινά λουκέτα σε δεκάδες μικρές ή και μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις του νομού Ιωαννίνων αντιμετωπίζεται από τους ασχολούμενους στον κλάδο του τουρισμού με μεγάλο πλέον σκεπτικισμό. Ήδη τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά ενώ και η επίσημη πρακτική ή καλύτερα η πραγματικότητα, όπως αποτυπώθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων, απέδειξε με τον πλέον περίτρανο τρόπο, ότι και ο τουρισμός πλήττεται από την οικονομική κρίση.
Οι επαγγελματίες του χώρου μιλούν για τη χειρότερη περίοδο της τελευταίας δεκαετίας, κάτι εμφανές σε ολόκληρο το νομό, από τα πλέον τουριστικά μέρη μέχρι εκείνα που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποκτήσουν πολλές και σύγχρονες υποδομές. Ήταν μοιραίο έτσι, να ξεκινήσει μία συζήτηση αφενός, για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, εάν μπορεί αυτό να γίνει σε τοπικό επίπεδο, με παροχή επιπλέον υπηρεσιών, όπως μειώσεις τιμών, προσφορές δωρεάν διανυκτερεύσεων, αλλά αφετέρου και για την πορεία στη συνέχεια, με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται να αναφέρεται στο εάν φτάσαμε σε σημείο υπερκορεσμού υποδομών.
Η Περιφέρεια Ηπείρου από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει καθήκοντα εξεύρεσης λύσεων σε διάφορα επίπεδα, είναι όμως βέβαιo, ότι υπό τις πιέσεις που θα ασκηθούν από τον κλάδο και την πραγματικότητα, θα κληθεί να συζητήσει στο ίδιο τραπέζι με τους επαγγελματίες του κλάδου και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, το θέμα του «υπερτροφισμού» των καταλυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές.
Η συζήτηση αυτή αφορά προφανώς τη νέα αιρετή Περιφέρεια υπό το σκεπτικό πως συνεχίζεται ακόμη και σήμερα να παρέχεται η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να καταθέσει μία πρόταση σε διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα, προκειμένου να δημιουργήσει μία μικρή ή μεγαλύτερης ξενοδοχειακή μονάδα σε αστικό κέντρο ή όπου αλλού επιθυμεί.
Η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια και ειδικά την τελευταία δεκαετία, όπου τα τουριστικά καταλύματα σε συγκεκριμένες περιοχές και χωρίς σχεδιασμό ή μελέτες βιωσιμότητας, ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια. Τα περισσότερα από αυτά έμειναν χωρίς κόσμο την περίοδο των Χριστουγέννων και εφόσον η οικονομία της χώρας αδυνατεί να βγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται, η εικόνα αυτή θα γίνεται συνεχώς και χειρότερη.
50 κάτοικοι και 500 επισκέπτες…
Σήμερα στην Ήπειρο υπάρχουν συνολικά 32.000 κλίνες, με το νομό Ιωαννίνων να διαθέτει περίπου 9.000 κλίνες σε 400 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Το ερώτημα που τίθεται εντόνως πλέον και από αιρετούς (δηλώσεις Γ. Παπαναστασίου πριν από λίγες ημέρες) είναι εάν έχουμε φτάσει σε επίπεδο υπερκορεσμού στον αριθμό των τουριστικών καταλυμάτων, που είναι αναντίστοιχος ή με τις δυνατότητες της περιοχής στη φιλοξενία επισκεπτών ή με τις υφιστάμενες συνθήκες στην ελληνική οικονομία.
Υπάρχουν δύο αναγνώσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την εκτίμηση, πως σε επίπεδο νομού, δεν έχουμε φτάσει ακόμη το ανώτατο όριο καταλυμάτων και κλινών, κοινώς θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες νέες υποδομές.
Η δεύτερη ανάγνωση όμως είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα, καθώς υποστηρίζει μεν πως μπορούν να γίνουν και νέες μονάδες, πλην όμως θα πρέπει να τεθεί πρώτιστα ο κανόνας της γεωγραφικής κατανομής και οι αιτήσεις να μην αναφέρονται σε κάθε περιοχή, όπου σήμερα υπάρχει υπερπληθώρα προφοράς.
Είναι ενδιαφέρουσα έτσι, η άποψη του προϊσταμένου του ΕΟΤ στην Ήπειρο Γ. Γκιώκα, ο οποίος σε δήλωσή του στην «Ε» σημειώνει πως «δε φτάσαμε ακόμη στον κορεσμό. Σε κάποιες ορεινές περιοχές ναι. Λείπουν όμως μονάδες από άλλες περιοχές, όπως τα Τζουμέρκα, το Πωγώνι, η Λάκκα Σούλι. Το κακό που έγινε και εξακολουθεί να γίνεται με τα επιδοτούμενα προγράμματα και τις προτάσεις που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι πως δεν εξετάζεται η φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής, πόσα καταλύματα δηλαδή μπορεί να «σηκώσει» κάθε περιοχή. Δε γίνεται σήμερα να έχεις ένα χωριό με 30 ή 40 μόνιμους κατοίκους και σε αυτό να έχεις 500 επισκέπτες, ενώ κάπου αλλού να έχεις 200 κατοίκους και ούτε έναν επισκέπτη, γιατί δεν υπάρχει καμία τουριστική μονάδα. Περνάμε μία μεγάλη κρίση και στον τουρισμό, που ωστόσο στέκεται ακόμη καλύτερα από άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα η αγορά και αυτό θα πρέπει να το σημειώσουμε», τονίζει ο κ. Γκιώκας.
Επιδοτούμενα προγράμματα χωρίς σχεδιασμό
Είναι προφανές, ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρξε ποτέ ένας κεντρικός σχεδιασμός της Πολιτείας και φυσικά ούτε τοπικός σχεδιασμός, ώστε να τεθούν όρια και πλαίσια αναφοράς στον αριθμό των τουριστικών υποδομών, που θα πρέπει να έχει κάθε γεωγραφική περιοχή του νομού.
Ακόμη και σήμερα, προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν προβλέπουν καμία σχετική αναφορά στις προτάσεις που δέχονται για τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής, με αποτέλεσμα να εντάσσονται και να χρηματοδοτούνται διαρκώς νέες τουριστικές μονάδες στις περιοχές, όπου ήδη υπάρχει υπερπληθώρα καταλυμάτων.
Είναι απορίας άξιον, γιατί σε όλα τα προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα ενίσχυσης για ίδρυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, μικρών ή μεγάλων δεν προβλέπεται η σύνταξη και μίας μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, ώστε να αποδειχθεί ή έστω να δικαιολογηθεί επαρκώς, η ίδρυση της μονάδας.
Τι επιδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια
Πριν από λίγες ημέρες η Γνωμοδοτική Επιτροπή της Περιφέρειας, που έχει την ευθύνη της διεκπεραίωσης του αναπτυξιακού νόμου ανακοίνωσε νέες εντάξεις στον αναπτυξιακό, μεταξύ αυτών και προτάσεις ίδρυσης νέων καταλυμάτων.
Συνολικά από την αρχή του έτους, όταν ξεμπλοκαρίστηκε τρόπον τινά ο αναπτυξιακός, μέχρι την τελευταία συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής εντάχθηκαν συνολικά 36 προτάσεις επένδυσης στον τομέα του τουρισμού, οι περισσότερες εξ’ αυτών στο νομό Ιωαννίνων. Εκκρεμούν ακόμη περίπου 15 αιτήσεις για εξέταση, που αναφέρονται στον ίδιο τομέα.
Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ υλοποιεί την 1η προκήρυξη τοπικού προγράμματος για την προσέγγιση Leader, με την περίοδο κατάθεσης των προτάσεων να ολοκληρώνεται στις 22 Νοεμβρίου.
Συνολικά, για τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας κατατέθηκαν 32 προτάσεις εκ των οποίων οι 14 αφορούν σε ίδρυση νέων τουριστικών μονάδων, και από αυτές τις προτάσεις οι 9 αναφέρονται στο νομό Ιωαννίνων.
Τέλος, ένα από τα προγράμματα που παρουσίασαν μεγάλη ζήτηση και συγκέντρωσε πλήθος προτάσεων, οι οποίες εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν είναι τα ΟΠΑΑΧ, που στην περιοχή είχαν ως φορέα υλοποίησης για την περίοδο 2003-2008 την ΑΣΗΚ.
Σε σύνολο 332 προτάσεων για το πρόγραμμα οι 71 προτάσεις αφορούσαν στην ίδρυση 71 χώρων εστίασης, παραδοσιακών καφενείων, εστιατορίων, μικρών αναψυκτηρίων και από αυτές, οι 44 αφορούσαν στο νομό Ιωαννίνων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μία από τις δραστηριότητες, που έχουν σχέση με τον τομέα του τουρισμού, που είναι οι εναλλακτικές δραστηριότητες (υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, π.χ μονάδες ράφτινγκ) δεν είχαν μεγάλη ζήτηση και συνολικά στην Ήπειρο κατατέθηκαν μόλις 5 προτάσεις για ένταξη και χρηματοδότηση στα ΟΠΑΑΧ.

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την εφημερίδα Ελευθερία
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  http://www.epirusonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου