ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


4 Ιαν 2011

Το πρώτο ολοκληρωμένο Λεύκωμα για το Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου

Το πρώτο ολοκληρωμένο Λεύκωμα για το Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου κυκλοφόρησε με τίτλο ΠΙΝΔΟΣ: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ [Ζαγόρι-Γρεβενά-Κόνιτσα-Βόιο]. Είναι ένα έγχρωμο λεύκωμα 400 σελ. αποτελούμενο από 2.500 φωτογραφίες και κείμενα για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη φύση, τον άνθρωπο.
Η έκδοση, που επιμελείται ο Αλέξανδρος Τζιόλας, είναι μία πρωτότυπη παγκόσμια συνεργασία για την Πίνδο. 80 διάσημοι επιστήμονες, φωτογράφοι και επισκέπτες από όλο τον κόσμο και 140 Έλληνες συμμετέχουν στην έκδοση αυτή με ένα κοινό σκοπό: να προβάλλουν σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο τη σημασία του Εθνικού Πάρκου και την αξία που έχουν οι σωστές αποφάσεις και οι καινοτόμες πολιτικές για την διάσωση και τη διατήρησή του. Στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας αναπτύσσει επί μακρόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωση και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με νέες πολιτικές, οι οποίες θα στηρίζονται στο σεβασμό της ιστορίας της περιοχής, την προστασία των φυσικών πόρων και την αναβίωση/ενίσχυση της απασχόλησης ως το πρώτο μέτρο για την αναπτυξιακή επανάκαμψη.
Ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο της έκδοση συνοπτικά και λιτά αναφέρει, ότι είναι μία έκκληση για να διατηρήσουμε την Πίνδο ανέγγιχτη, αυθεντική, αμόλυντη.
Στο πολυφωτογραφημένο βιβλίο αναδεικνύεται, ολοκληρωμένα και ενιαία, η ιστορική ταυτότητα της περιοχής της Πίνδου και του χώρου που την περιβάλλει, η πολιτισμική του διαχρονικότητα, ο πλούτος της φύσης και η περιβαλλοντική του σημασία για τον τόπο και τη χώρα.
Η Πίνδος καταλήγει ο συγγραφέας, υπήρξε πάντα μία ανθρωπολογική ενότητα περιβάλλοντος, κοινωνιών και ανθρώπων, που αποτύπωσαν την ταυτότητα τους στη Φύση που τους ανέδειξε, χωρίς να την αλλοιώσουν. Η Φύση ανταποδίδει επί αιώνες αυτούς τους δεσμούς, προστατεύοντας την εξέλιξή τους και την ύπαρξή τους!
Η έκδοση είναι πράγματι μία έγχρωμη κινηματογραφική προβολή καταιγιστικών πανοραμικών φωτογραφιών που εντυπωσιάζουν. Η συμμετοχή επισκεπτών από όλα τα σημεία του πλανήτη (ΗΠΑ, Καναδάς, Ευρώπη, Ρωσία, Ιαπωνία, Κορέα και Κίνα) με τις καταπληκτικές τους φωτογραφίες από άγνωστα μέρη της Πίνδου μας άφησε έκθαμβους,
Ακόμη Έλληνες ορειβάτες παντός καιρού, διάσημοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι αλλά και συντοπίτες μας, δηλώνουν παρόν με φανταστικές λήψεις.
Η έκδοση αναμφίβολα "υψώνει το μεγαλείο της ανθρώπινης βούλησης ίσα με το μεγαλείο της Πινδαίας φύσης, για την προβολή της σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο και τη σημασία που έχει η διατήρηση της αυθεντικής και γνήσιας ταυτότητάς της μέσα από τη διάσωσή της".
Είναι τόση σημαντική και πολύτιμη η προσφορά του Αλέξανδρου Τζιόλα στην πατρίδα μας με αυτό το έργο, που αναγνωρίζεται εμφανώς και ανοιχτά από τους τέσσερεις μεγάλους και φημισμένους επιστήμονες που προλογίζουν την έκδοση. Οι ίδιοι τονίζουν την μεγάλη αξία και σημασία που έχει η Πίνδος, καθώς και πόσο εντυπωσιάστηκαν από την επίσκεψή τους στην περιοχή. Όλοι τους απευθύνουν δημόσιο κάλεσμα προς όλους να έρθουν να δουν την ανεκτίμητη αυτή ομορφιά της Πίνδου δίνοντας και αξιόλογες πληροφορίες, όπως αυτοί τις αποτύπωσαν ή τις γεύτηκαν από την ολιγοήμερη παραμονή τους.
Κλείνουμε αυτή τη σύντομη παρουσίαση με την επισήμανση του συγγραφέα ο οποίος στον πρόλογο του βιβλίου διαπιστώνει: «Η Πίνδος δεν αποτέλεσε ποτέ μνημειακό, μουσειακό, περιχαρακωμένο, απαγορευμένο, απροσπέλαστο χώρο.
Ζούσε και αναπτύσσονταν, πάντα, μαζί με τον "άνθρωπό της", με τις κοινωνίες της, που αποτελούν συστατικό-αναπόσπαστο στοιχείο της φυσιογνωμίας της και της ύπαρξης της. Είναι η ταυτότητά της. Όταν τα αποκόπτεις από αυτήν, δεν είναι μπορείς να την εννοήσεις. Όταν τα αγνοείς, δεν την περιγράφεις σωστά και όταν τα αποχωρίζεσαι, νοιώθεις να τη χάνεις από μπροστά σου και να την βρίσκεις μόνο στις μνήμες σου! Από αυτό σήμερα κινδυνεύουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου