Το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα στα όρια των Νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών. Έχει συνολική έκταση 1.969.741 στρέμματα και είναι το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο της χώρας μας. Περιλαμβάνει τους δύο Εθνικούς Δρυμούς: του Βίκου-Αώου και της Πίνδου (Βάλια Κάλντα), ολόκληρο το Ζαγόρι, περιοχές της Κόνιτσας και του Μετσόβου και το δυτικό τμήμα του Νομού Γρεβενών.
Στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου περιλαμβάνονται εννέα περιοχές NATURA 2000, από τις οποίες οι επτά ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Εθνικό Πάρκο, ενώ οι δύο κατά ένα μέρος τους.
Στα όρια του Εθνικού Πάρκου περιλαμβάνονται επίσης, μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (όρος Όρλιακας), έντεκα καταφύγια άγριας ζωής, δεκάδες παραδοσιακοί οικισμοί, πλήθος κηρυγμένων μνημείων, κυρίως Βυζαντινών και μεταβυζαντινών, καθώς και αμέτρητα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.
Στην περιοχή του Πάρκου φύονται πάνω από 1.800 είδη φυτών, στα οποία περιλαμβάνονται εντυπωσιακά λουλούδια, φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται πολλά σπάνια και αρκετά ενδημικά. Πλούσια είναι και η μυκοχλωρίδα της περιοχής.
Η άγρια πανίδα του Εθνικού Πάρκου είναι πλούσια τόσο σε συνολικό αριθμό ειδών όσο και στην παρουσία σπάνιων και προστατευόμενων ειδών. Στα πιο σπάνια συγκαταλέγονται το αγριόγιδο, η αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα, ο αγριόγατος, το δασοκούναβο, και το ζαρκάδι. Τα πιο ενδιαφέροντα από τα πουλιά της περιοχής είναι ο χρυσαετός, ο ασπροπάρης, ο πετρίτης, ο μαύρος δρυοκολάπτης, ο νεροκότσυφας κα. Ο αλπικός τρίτωνας, η σαλαμάνδρα, ο λαφίτης και η κρασπεδωτή χελώνα συγκαταλέγονται στα περισσότερο σπάνια αμφίβια και ερπετά της περιοχής, ενώ ο Πινδοβίνος είναι ένα ενδημικό ψάρι που συναντάται αποκλειστικά στον ποταμό Αώο.
Συνολικά στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου απαντώνται περί τα 60 είδη θηλαστικών, περί τα 180 είδη πουλιών, 30 είδη ερπετών, 14 είδη αμφιβίων και 17 είδη ψαριών.
Επικοινωνία:Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αωού & ΠίνδουΑσπράγγελοι Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου, Ιωάννινα 44007Τηλ: 26530 22245, 26530 22283, Fax: 26530 22241E-mail: kpasprag@otenet.grWeb: www.pindosnationalpark.gr ΠΗΓΗ: http://ellinikifysi.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου