ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


6 Ιαν 2011

Η τεχνική της ξερολιθιάς.


 Την Κυριακή 3-1-2010, επισκέφθηκα με φίλους τα Άνω Πεδινά. Είχα πάει αρκετές φορές στο χωριό αλλά πάντα μέναμε στις ταβέρνες, που υπάρχουν μπαίνοντας στο χωριό, για φαγητό. Αυτή τη φορά όμως έκανα μία μεγάλη βόλτα στο χωριό και αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι υπήρχαν πάρα πολλά κτίσματα με ξερολιθιά. Μία αρκετά παλιά τεχνική, η οποία στις μέρες μας τείνει να εξαλειφθεί, διότι δεν υπάρχουν πλέον αρκετοί τεχνίτες που να γνωρίζουν τα μυστικά της. 
Αυτό μου έφερε στο νου το ενημερωτικό φυλλάδιο της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. με τίτλο  "Ξερολιθικές κατασκευές στο Ζαγόρι και στο Salento"
Σ΄αυτό λοιπόν το φυλλάδιο υπάρχουν οι παρακάτω σύντομες  και περιεκτικές πληροφορίες για την συγκεκριμένη τεχνική, που νομίζω ότι καλό είναι να τις έχουμε υπόψη μας και για το λόγο αυτό σας τις μεταφέρω.

" Η τεχνική της ξερολιθιάς, δηλαδή της λιθοδομής χωρίς συνδετικό υλικό χρησιμοποιήθηκε πολύ νωρίς από τον άνθρωπο σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, τόσο για την κατασκευή δημόσιων κτιρίων, οχυρώσεων και οικιών, όσο και για τις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας.
Στις περισσότερες αγροτικές περιοχές της Ευρώπης και κυρίως της Μεσογείου, η αρχιτεκτονική κληρονομιά της ξερολιθιάς κατέχει μια ιδιαίτερα σημαντική θέση. Τα ξερολιθικά μνημεία, άλλοτε μεγαλειώδη, όπως τα κυκλώπεια τείχη και ο Παρθενώνας, άλλοτε ταπεινά, όπως οι ξερολιθικές κατασκευές του αγροτικού κόσμου, πάντα φιλικά με το περιβάλλον, καλαίσθητα, με θαυμαστή βιωσιμότητα, είναι στενά συνδεδεμένα με την ταυτότητα του τόπου και των ανθρώπων του.
Με μεγάλη τυπολογική και χρηστική ποικιλία, με αξιοθαύμαστες τεχνικές κατασκευής και με έντονη συνεισφορά στο ανθρωπογενές τοπίο, τα ξερολιθικά στοιχεία αποτελούν φορείς της ιστορίας και της ταυτότητας του τόπου. Είναι η έκφραση μιας λαϊκής αρχιτεκτονικής, ανώνυμης, που προήλθε όχι από αρχιτέκτονες αλλά από αγρότες ή από χτίστες που κατείχαν την μακροχρόνια παράδοση της τέχνης της ξερολιθιάς.
Οι κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές στον αγροτικό χώρο κατά τον 20ο αιώνα, η εμφάνιση νέων μορφών χρήσης της γης καθώς και η δημιουργία σύγχρονων υποδομών, εξαφάνισαν πολλές από τις παραδοσιακές δραστηριότητες και συνέτειναν στο να λησμονηθούν πολύ γρήγορα οι τεχνικές κατασκευής της ξερολιθιάς. Εντούτοις, δεδομένου ότι για κάποιες αγροτικές περιοχές με μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα, η αρχιτεκτονική, το τοπίο, οι παραδοσιακές τεχνικές, η συλλογική μνήμη συνιστούν βασικούς πόρους, τα τοπία που διαμορφώνει η παρουσία της ξερολιθιάς, παίζουν έναν πρωταρχικό ρόλο στην δημιουργία της εικόνας και της προώθησης αυτών των περιοχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου