ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


1 Φεβ 2011

Γλυκάνισο. Άρωμα υγείας!

Είναι γνωστό για το άρωµα που δίνει στο ούζο και σε κάποια είδη ψωµιού, το γλυκάνισο όµως έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, αφού µαλακώνει το λαιµό και µας ηρεµεί.
Tο γλυκάνισο βοηθάει αποτελεσµατικά την πέψη, ενώ θεωρείται ότι καταπραΰνει το στοµαχόπονο αλλά και τα νεύρα σε περιπτώσεις υπερέντασης, όπως και τις κρίσεις άσθµατος. Θεωρείται επίσης σπασµολυτικό και διουρητικό, καθώς και ένα καλό φάρµακο για το βήχα και τους πόνους της περιόδου. Θυµηθείτε όµως ότι, αν χρησιµοποιείτε το γλυκάνισο, δεν πρέπει να φανείτε υπερβολικοί στη δοσολογία και τη διάρκεια χρήσης του, καθώς σε αυτή την περίπτωση µπορεί να σας δηµιουργήσει προβλήµατα. 
Γι’ αυτό καλό είναι πάντα να ρωτάτε στα καταστήµατα βοτάνων αλλά και τον γιατρό σας για την κατανάλωσή του.
Πως χρησιµοποιείται
Βράστε ένα κουταλάκι φύλλα ή σπόρους γλυκάνισου σε ένα φλιτζάνι νερό και, αφού το σουρώσετε, πίνετε το αφέψηµα ζεστό δύο φορές την ηµέρα.
Στην κουζίνα
Τα φύλλα γλυκάνισου χαρίζουν διακριτικό άρωµα σε σούπες, χορτόπιτες και σαλάτες, ενώ η προσθήκη του δίνει γεύση σε κέικ και ψωµιά αλλά και διάφορα γλυκίσµατα. Με γλυκάνισο αρωµατίζονται επίσης το ούζο, το τσίπουρο, διάφορα λικέρ και σιρόπια, καθώς και οδοντόκρεµες και σαπούνια.
Χρήσιµες συµβουλές
Mαζέψτε τους σπόρους του γλυκάνισου το φθινόπωρο και φυλάξτε τους σε γυάλινο δοχείο µακριά από φως και υγρασία.
Για τον πονόδοντο ρίξτε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γλυκάνισου σε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό και κάντε γαργάρες κρατώντας κάθε γουλιά όσο περισσότερο γίνεται στο στόµα σας χωρίς να καταπιείτε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου γλυκάνισου σε µία κουταλιά µέλι.
Tip
Αν υποφέρετε από αϋπνίες, πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα στο οποίο έχετε µουλιάσει λίγους σπόρους γλυκάνισου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου