ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


18 Φεβ 2011

ΛΥΣΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ!

Λύση επιβίωσης για πολλούς Ηπειρώτες και γενικότερα για την τόνωση της τοπικής οικονομίας είναι ο τουρισμός σε μια εποχή μάλιστα που η μεγάλη πλειοψηφία όλων των επαγγελματικών κλάδων αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα τα οποία αν άμεσα δεν επιλυθούν θα τους οδηγήσουν σε κατάρρευση. Το μεγαλύτερο όμως κεφάλαιο για την περιοχή μας είναι ο τουρισμός, στον οποίο πολλοί συμπατριώτες μας έχουν επενδύσει.Είναι πλέον γεγονός, ότι αποτελεί σήμα «κατατεθέν» της Ηπείρου, που όμως τελευταία έχει αρκετά επηρεαστεί από την κρίση. Μπορεί όμως να ξεκινήσει και πάλι να δουλεύει η «μηχανή» του, με την προϋπόθεση, ότι όλοι οι Φορείς της περιοχής θα συσπειρωθούν γύρω από ένα σκοπό, την ανάδειξη και προώθησή του.Στο Δημαρχείο Ιωαννίνων γίνονται συσκέψεις, η παράταξη του Βαγγέλη Αργύρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητούσε χθες από την Περιφερειακή Αρχή του Αλέκου Καχριμάνη περισσότερη οργάνωση, γύρω από θέματα τουρισμού, ενώ πριν λίγες ημέρες, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδη, προς τον οποίο τόνισε, ότι «απαιτείται στρατηγικό σχέδιο αλλά και άμεσες δράσεις για τον τουρισμό της Ηπείρου».Πώς όμως θα βγει από το τέλμα ο Ηπειρωτικός τουρισμός, τη στιγμή που τα οικονομικά της Κυβέρνησης είναι σε… μαύρα χάλια, αλλά και η προσοχή της είναι στραμμένη μόνο στο Μνημόνιο, αφήνοντας στην τύχη τους, τους παραγωγικότερους κλάδους της οικονομίας;

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ!..

Όπως σημειώνουν επιχειρηματίες από την Ήπειρο, που για χρόνια δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, «είναι αποκλειστικά στο δικό μας χέρι, αν θα ξεκινήσει να δουλεύει εκ νέου η… ατμομηχανή του τουρισμού στην περιοχή».Και εξηγούν την άποψή τους, σημειώνοντας πως «χρειάζεται από όλους μας πνεύμα εθελοντισμού και νοικοκυροσύνης. Στο κάτω - κάτω τα λεφτά που μπορεί να σπαταλήσουμε θα μας γυρίσουν πίσω».

ΟΙ ΔΗΜΟΙ…
Αναφέρουν μάλιστα ένα παράδειγμα, το οποίο προτείνουν σε Δημάρχους.
Αν κάθε Δήμος, εκτός των τεσσάρων μεγαλύτερων της Ηπείρου, που έχουν οργανωμένες υπηρεσίες καθαριότητας, προσλάμβανε μόνο δυο άτομα γενικών καθηκόντων, να φροντίσουν την καθαριότητα, να αλλάξουν π.χ. τις λάμπες όπου καίγονται κτλ, τα χρήματα που θα σπαταλούσαν θα ήταν πολύ λιγότερα, σε σχέση με αυτά που θα κέρδιζαν από τους περισσότερους επισκέπτες που θα έφθαναν στην περιοχή τους. Αν η εικόνα ενός χωριού ή μιας κωμόπολης ήταν ελκυστική, τότε ο επισκέπτης θα την επισκεπτόταν πιο συχνά και θα έμενε περισσότερο χρόνο.«Χρειάζεται όλοι να φροντίσουν, όσο πιο πολύ μπορούν, για να αναδείξουν τα μνημεία κάθε περιοχής και γενικά ό, τι μπορεί να τραβήξει επισκέπτες. Η Ήπειρος έχει να περηφανεύεται για την φύση της, που από μόνη της είναι πολύ μεγάλη τουριστική ατραξιόν».

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ…

Εξάλλου, κάθε τοπικός σύλλογος μπορεί να βοηθήσει για την δημιουργία βάσεων τουριστικής ανάπτυξης. «Επιτροπές Ιερών Ναών μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του εκκλησιαστικού τουρισμού ή του αρχαιολογικού, Αθλητικά Σωματεία να συνδράμουν στον αθλητικό τουρισμό κ.α. Ο κάθε ένας πρέπει και μπορεί να αναδείξει τον τομέα του» λένε πολλοί Ηπειρώτες.Μάλιστα, κάποιοι προτείνουν αυτή η προσπάθεια να ξεκινήσει από τώρα, αφού οι Απόκριες και το Πάσχα είναι σχετικά κοντά και η Ήπειρος θα προτιμηθεί και φέτος από αρκετούς επισκέπτες.

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ…

Μια ακόμη παράμετρος, που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη, είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ περιοχών. Υπενθυμίζεται, ότι η πόλη των Ιωαννίνων και τα Ζαγοροχώρια είναι τα τελευταία χρόνια μέσα στην πεντάδα των πιο αγαπημένων προορισμών πανελλαδικά, ενώ κάθε καλοκαίρι όλο και περισσότεροι προτιμούν τις ακτές της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας για τις διακοπές τους. Θα πρέπει λοιπόν αυτές οι περιοχές να κρατήσουν ή και να επεκτείνουν τα κεκτημένα τους.«Όταν ένα μέρος είναι σε υψηλή θέση στην προτίμηση των τουριστών, έχει περισσότερες πιθανότητες για μεγαλύτερη προβολή και για να πάρει κάποια από τα ήδη πολύ ψαλιδισμένα κονδύλια του κράτους» σημειώνουν επιχειρηματίες του τουρισμού.

ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ…
Σε όλα αυτά, η Περιφέρεια πρέπει να είναι επιβλέπουσα. Να συντονίζει τις προσπάθειες και να τις κατευθύνει. Εξάλλου, έχει την δυνατότητα να το κάνει, αφού στελεχώνεται και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες από άτομα που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει τουριστική ανάπτυξη.Κινήσεις, όπως συσκέψεις και συναντήσεις είναι πολύ καλές, αλλά χρειάζεται δραστηριότητα από όλους μας, για να μπορέσουμε, μέσω του τουρισμού, να επιβιώσουμε σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. Το Κράτος, είτε γιατί δεν έχει λεφτά, είτε γιατί είναι ανίκανο, δεν μπορεί να εγγυηθεί, ότι θα βοηθήσει. Αν όμως όλοι στην Ήπειρο βάλουν ένα λιθαράκι, τότε θα μπορέσουν να δρέψουν τους καρπούς από την προσπάθειά τους αυτή.

ΠΗΓΗ:  ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου