Τα κυρίαρχα υλικά στην αρχιτεκτονική του Ζαγορίσιου σπιτιού ήταν η πέτρα και το ξύλο, τα οποία υπήρχαν σε αφθονία στο φυσικό περιβάλλον.
Με τα υλικά αυτά οι περίφημοι τεχνίτες της πέτρας, δημιούργησαν τα πέτρινα χωριά που σήμερα θαυμάζουμε όλοι μας.
Τα πέτρινα Ζαγορίσια σπίτια τα ζώνουν καλοφτιαγμένοι, συνήθως από ξερολιθιά, αυλόγυροι ή «οβοροί» όπως ονομάζονται, οι οποίοι καταλήγουν στα πέτρινα πεζούλια που αγκαλιάζουν τις εξώπορτες.
Δεξιά και αριστερά από τις εξώπορτες υπάρχουν τα «λαμπαδιά». Είναι οι πέτρινες κολώνες οι οποίες είναι κατασκευασμένες από τους άριστους τεχνίτες της πέτρας, με κατάλληλες πέτρες και ιδιαίτερο χτίσιμο. Σ’ αυτές στηρίζονται οι εξώπορτες. Ανάμεσα λοιπόν από τις πέτρες αυτές, που σχηματίζουν τα «λαμπαδιά», οι τεχνίτες τοποθετούσαν δύο ή τρία ζευγάρια σιδερένια, διχαλωτά διακοσμητικά τα λεγόμενα «τζινέτια», τα οποία έφτιαχναν οι κατά τόπους σιδεράδες.
Τα διακοσμητικά αυτά στοιχεία της Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής, τα συναντάμε σε όλες σχεδόν τις παλιές εξώπορτες, που υπάρχουν στα χωριά και σε διάφορα σχήματα.
Κάποια είναι πολύ απλά ενώ κάποια είναι περισσότερο εντυπωσιακά.
Στις φωτογραφίες που επέλεξα μπορείτε να δείτε κάποια από τα σχέδια που συνάντησα στις επισκέψεις μου σε χωριά του Ζαγορίου και συγκεκριμένα στη Βίτσα και στα Άνω Πεδινά και πιστεύω ότι θα αποτελέσουν το ερέθισμα, για όσους δεν τα έχουν προσέξει, να τους δώσουν ιδιαίτερη προσοχή την επόμενη φορά που θα επισκεφθούν τα χωριά μας.
Αγαπητέ φιλε, τα τζινετια δεν ειναι διακοσμητικα στοιχεια της αυθεντικης Ζαγορισιας αρχιτεκτονικης, , αλλα παιζουν σημαντικό ρόλο στη στηριξη της λιθοδομης, δια μεσου της οποιας περνούσαν, με στοχο την καλύτερη στηριξη των λαμπαδων και την ενίσχυση της αντοχης των απεναντι στους κραδασμους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλ. σχετικαι και http://5a.arch.ntua.gr/project/4248/4821
http://5a.arch.ntua.gr/project/4247/4714