ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


7 Φεβ 2011

Από τα πιο σημαντικά στη χώρα είναι το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου! Πέρυσι αναγνωρίστηκε και από την UNESCO.

Ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, για μελέτη, γεωπάρκα της Ελλάδας θεωρείται η περιοχή Βίκου-Αώου. Και αυτό, γιατί περιλαμβάνει σημαντικές από γεωλογική και γεωμορφολογική άποψη εκτάσεις των σημερινών Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας. Εκτείνεται από τις μεγάλες κορυφές του Σμόλικα, της Τύμφης και της Τραπεζίτσας ως τις χαράδρες του Αώου και του Βίκου, καθώς και στον κάμπο της Κόνιτσας, στον οποίο ενώνονται οι τρεις μεγάλοι ποταμοί της περιοχής Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος.Εκτός από πάρκο Βίκου-Αώου -που αναδείχθηκε από την UNESCO πέρυσι (2010)- στην Ελλάδα έχουν αναγνωρισθεί ως Γεωπάρκα άλλες τρεις περιοχές: το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου (2000), το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001), το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού (2009).

ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ
Σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής του Βίκου- Αώου αναμένεται να συμβάλλει το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων, που συστάθηκε πρόσφατα.Μάλιστα, από τους πρωτεργάτες του Φόρουμ είναι και οι Γ. Παπαηλίας Διευθυντής της «Ήπειρος ΑΕ.», ο Χ.Δ. Παπαϊωάννου, Βιολόγος της «Ήπειρος ΑΕ» και ο Γ. Πάσχος, Γεωλόγος του ΙΓΜΕ.Ο σκοπός της ίδρυσης του Φόρουμ αφορά στο συντονισμό και την προβολή των Ελληνικών Γεωπάρκων, καθώς και την ενίσχυση των προσπαθειών για την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων και θέσεων της γεωλογικής και γεωμορφολογικής κληρονομιάς.

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στόχοι, μεταξύ άλλων, είναι ο συντονισμός των δράσεων των Ελληνικών Γεωπάρκων, η προώθηση και ανάπτυξή τους, η συνεργασία για την υλοποίηση προγραμμάτων για την αξιολόγηση της γεωλογικής κληρονομιάς σε εθνικό επίπεδο, η παροχή πληροφοριών και η προώθηση των διεθνών Δικτύων Γεωπάρκων (EGN/GGN), η παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης στα υποψήφια προς ένταξη Γεωπάρκα στα Διεθνή Δίκτυα (EGN/GGN).Οι δράσεις του Φόρουμ θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την αναγνώριση των Γεωπάρκων σε εθνικό επίπεδο, την ενίσχυση συνεργασίας και μεταφορά τεχνογνωσίας ανάμεσα στα Γεωπάρκα και την ενίσχυση και υποβοήθηση της συμμετοχής των Ελληνικών Γεωπάρκων σε διακρατικά πρόγραμμα συνεργασίας.Υπενθυμίζεται, ότι το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου διοικείται από επιτροπή στην οποία συμμετέχουν η «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.», το Ι.Γ.Μ.Ε. και άλλοι Φορείς της περιοχής.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου