ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


10 Φεβ 2011

Λύση για τη σήμανση αιγοπροβάτων από το υπουργείο.

Λύση στο ζήτημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης των αιγοπροβάτων, που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί απόφαση που υπέγραψε η αρμόδια Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μιλένα Αποστολάκη. Η απόφαση αποτελεί πλήρη συμμόρφωση προς τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναγνώριση και καταγραφή των αιγοπροβάτων, παρέχοντας όμως πλέον στους κτηνοτρόφους την εναλλακτική λύση της εισαγωγής ηλεκτρονικού ενωτίου αντί ηλεκτρονικού βώλου στα αιγοπρόβατα, εκτός από την τοποθέτηση του συμβατικού ενωτίου το οποίο μέχρι σήμερα έφεραν. Μέχρι σήμερα οι κτηνοτρόφοι ήταν υποχρεωμένοι να τοποθετούν εκτός από το συμβατικό σκουλαρίκι στο αριστερό αυτί των αιγοπροβάτων, και ταυτόχρονα ηλεκτρονικό στομαχικό βώλο. Αυτό αφορούσε και όσα ζώα κάτω των 6 μηνών προορίζονται να διατηρηθούν στην εκμετάλλευση. Με τον ίδιο τρόπο σημαίνονται και τα ζώα που προορίζονται για εμπόριο (εντός επικράτειας, ενδοκοινοτικό, προς τρίτες χώρες) με τη διαφορά ότι σημαίνονται ανεξάρτητα από την ηλικία τους και οπωσδήποτε πριν εγκαταλείψουν την εκμετάλλευση προέλευσης.
Το ηλεκτρονικό ενώτιο, όπως και ο ηλεκτρονικός στομαχικός βώλος, θα εισάγεται στα αιγοπρόβατα που έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-2010 και έχουν ηλικία άνω των 6 μηνών, καθώς επίσης και σε όσα πρόκειται να μετακινηθούν από την εκμετάλλευση προς άλλο προορισμό. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωσή του υπουργείου, με την ηλεκτρονική σήμανση ενισχύεται τόσο το σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των αιγοπροβάτων όσο και μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση των «ελληνοποιήσεων», την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Παράλληλα, θα είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η επιτήρηση και καταπολέμηση των ασθενειών των αιγοπροβάτων. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια τήρησης της ιχνηλασιμότητας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και εξυγίανσης της αγοράς κρέατος από παράνομες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και κατ’ επέκταση τη δημόσια υγεία και στρέφονται σε βάρος της προστασίας τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των καταναλωτών.

Προτεραιότητα για σχέδια βελτίωσης
Στο μεταξύ, ειδήσεις προέκυψαν και από τη  συνάντηση της υφυπουργού στην Αθήνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). Η υφυπουργός επιβεβαίωσε την προτεραιότητα που θα έχει ο κτηνοτροφικός κλάδος στο Μέτρο 121 που αφορά στα σχέδια βελτίωσης, για τα οποία οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται στις 18 Φεβρουαρίου. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να επιταχυνθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι πληρωμές τόσο του άρθρου 68 για τα μέτρα ειδικής στήριξης, όσο και της εξισωτικής αποζημίωσης και να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους πριν από το Πάσχα του 2011 υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης προσκόμισης των συμπληρωματικών δικαιολογητικών που απαιτούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου