ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


14 Φεβ 2011

Ιτέα-Λιάπη Ανατολικού Ζαγορίου.

Η Λιάπη βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Ζαγορίου και απέχει 36 χλμ απο το κέντρο των Ιωαννίνων μέσω της παλαιάς επαρχιακής οδού Ιωαννίνων-Τρικάλων και μόλις 15 χλμ μέσω Εγνατίας Οδού. Έχει συνολική έκταση 18000 στρέμματα από τα οποία τα 4000 είναι καλλιεργήσιμα, τα 3000 δάσος και τα υπόλοιπα 11000 χαρακτηρίζονται ως βοσκήσιμη έκταση.

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Έως το έτος 1747 ή 1749,  το χωριό μας ονομαζόταν Ντουχάνιστα. Την περίοδο αυτή καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους για αντίποινα. Είχε προηγηθεί εξόντωση αποσπάσματος Αρβανιτών-Λιάπηδων εκ μέρους των χωριανών μετά από συμπλοκή στο πανηγύρι του 15Αύγουστου.
Από τον αφανισμό του αποσπάσματος των είκοσι Αρβανιτών-Λιάπηδων το χωριό πήρε κατά την επικρατέστερη εκδοχή το όνομα Λιάπη.
Το έτος 1855 το χωριό κάηκε για 2η φορά από τους Τούρκους ως αντίποινα για την δολοφονία του Παλιούρα, δραγάτη της περιοχής. Τον Παλιούρα όπως έλεγαν σκότωσε ο χωριανός μας της εποχής εκείνης, Θανάσης Γκαράνης.
Τρίτη φορά το χωριό κάηκε από τον Τουρκικό στρατό το 1912, εποχή των βαλκανικών πολέμων.
Το έτος 1919 αναγνωρίστηκε επίσημα το χωριό σαν κοινότητα Λιάπης, ενώ το 1955 μετονομάστηκε σε Ιτέα. Εξακολουθεί όμως ο ένας από τους συνοικισμούς του χωριού ως σήμερα να ονομάζεται Λιάπη.

Με την ονομασία Λιάπου αναφέρεται το χωριό στην πρόθεση 421 της Μονής Μεταμορφώσεως των Μετεώρων στα 1592-93. Ο πατήρ Αραβαντινός όπως και ο Ι. Λαμπρίδης γράφουν το χωριό μας με την ονομασία Λιάπου ή Λιάπη. Ο Κων. Ευθ. Οικονόμου στο βιβλίο του "Τοπωνύμια της περιοχής Ζαγορίου" αναφέρει το τοπωνύμιο Λιάπη αλλά και το παλαιότερο Ντουχάνιστα. Ο Ευρυπίδης Μακρής επίσης σε βιβλίο του γράφει πως το χωριό ονομαζόταν Ντουχάνιστα και μετονομάστηκε σε Λιάπη μετά την καταστροφή του 1747.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τις πληροφορίες για το χωριό και τις φωτογραφίες  τις βρήκαμε στη σελίδα  ΙΤΕΑ-ΛΙΑΠΗ (ΑΝΑΤΟΛ.ΖΑΓΟΡΙ) του facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου