Στην περιοχή του χωριού μας υπήρχαν ανέκαθεν αρκετές κρανιές. Θυμάμαι από παλιά τόσο τη γιαγιά μου αλλά και αργότερα τη μητέρα μου να μαζεύουν στην εποχή τους τα κράνα και να φτιάχνουν ένα υπέροχο λικέρ. Δεν ξέρω αν έχετε δοκιμάσει ένα τέτοιο ποτό; Νομίζω ότι γίνεται αρκετά εύκολα και για βοήθεια σας δίνω την παρακάτω συνταγή, που βρήκα στη σελίδα syntagesapospiti.blogspot.com
Υλικά1 κιλό κράνα ώριμα
2 λίτρα νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 κούπα κονιάκ
1/2 λίτρου τσίπουρο
1 ξυλάκι κανέλα
3-4 καρφιά γαρύφαλλου
3-4 μπαλάκια μοσχοκάρυδο
ΕκτέλεσηΠλένουμε τα κράνα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό.
Τα βράζουμε για 40 λεπτά σε δυνατή φωτιά,τα στραγγίζουμε και τα ζουλάμε να βγάλουν και το υπόλοιπο ζουμί τους.
Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.Τα ξαναστραγγίζουμε (τα ζουλάμε όσο περισσότερο γίνεται).
Πλένουμε την κατσαρόλα,ρίχνουμε μέσα το ζουμί και τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Τα περνάμε από το σουρωτήρι του τσαγιού.
Το αφήνουμε να κρυώσει.Βάζουμε ένα χωνάκι στο μπουκάλι στο όποιο έχουμε τοποθετήσει μέσα τούλι πολλές φορές διπλωμένο και γεμίζουμε το μπουκάλι.
Το βιδώνουμε καλά και το βάζουμε σε σκιερό μέρος.Καταναλώνεται αμέσως.
Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου