ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


15 Φεβ 2011

Τα καλντερίμια αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς μας, τονίζει στον «Π.Λ.» ο εκ Ζαγορίου Στέφ. Χρηστογούλας

        Η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές ιστορικές παρακαταθήκες της Ηπείρου.
Πολλές φορές όμως είτε από το πέρασμα του χρόνου, είτε από δική μας αδιαφορία, αφήνουμε στην τύχη του ότι πολυτιμότερο μας έχει απομείνει. Ο Ζαγορίσιος ιστοριοδίφης από το Βραδέτο κ. Στέφανος Χρηστογούλας -  γνωστός από τις συχνές παρεμβάσεις του στον «Π.Λ.» για θέματα που απασχολούν την πολύπαθη Ηπειρωτική ύπαιθρο, αναφέρεται με χθεσινή επιστολή του στη φθορά καλντεριμιών στα χωριά μας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δίνουμε την δέουσα προσοχή σε μικρά ίσως πράγματα, πολύ σημαντικά όμως για τον πολιτισμό μας. Να τι μας γράφει ο κ. Χρηστογούλας:
«Πολλά χωριά στο Ζαγόρι, θεωρούνται παραδοσιακά και αυτό έχει να κάνει με την αρχιτεκτονική παράδοση. Τα πέτρινα σπίτια, οι πέτρινες στέγες, οι περίτεχνοι οβοροί, τα πέτρινα στέγαστρα στις αυλόπορτες, και φυσικά τα καλντερίμια τους. Οι δρόμοι που οδηγούν σε σπίτια και πλατείες και που τελικά δεν τους δίνει κανείς σημασία. Μπορεί να είναι δημόσιας χρήσης αλλά δεν επιτρέπεται να καταπονούνται με το πέρασμα βαρέων μηχανημάτων, χωρίς καμιά προσπάθεια για προστασία τους. Είχα προσέξει παλιότερα σε κάποιο χωριό του Ζαγορίου ότι ολόκληρο το καλντερίμι ήταν σκεπασμένο με άσπρη άμμο και μάλιστα μου κίνησε την περιέργεια και ρώτησα έναν κάτοικο, γιατί έχουν ρίξει άμμο στο καλντερίμι. Και ευθύς χωρίς να μου απαντήσει λεκτικά πήρα την απάντηση οπτικά. Ο υπεύθυνος μηχανικός ενός έργου, «σε κατασκευή σπιτιού» έστρωσε την άμμο σε όλο το μήκος του καλντεριμιού για να μπορεί το JCB να περνά χωρίς να «πληγώνει» το πέτρινο δρόμο.  Και πήγα αφού τέλειωσε η κατασκευή και ο ίδιος μηχανικός είχε μαζέψει την άμμο και είχε ξεπλύνει και τα υπολείμματα αυτής και όλα ήταν σαν να μην πέρασε ποτέ μηχάνημα από εκεί.
Αλλά όταν χρησιμοποιούνται τέτοια μηχανήματα τύπου JCB & BOBCAT χωρίς την προστασία της άμμου, τότε πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μείνει καλντερίμι για καλντερίμι στο Ζαγόρι. Όπως εδώ (φωτογραφία 1ης σελ.) που το bobcat άφησε ορατά τα ίχνη του στο πλακόστρωτο δρόμο, ενός χωριού στο Ζαγόρι μας. Όσοι ξέρουν και έχουν περπατήσει σε αυτά θα το καταλάβουν το χωριό.
Νομίζω ότι πρέπει να δείχνουμε την δέουσα σημασία σε αυτά τα μικρά πράγματα αλλά σπουδαία για τον πολιτισμό μας…».

ΠΗΓΗ:  ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου