ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


20 Φεβ 2011

Μανιταρόπιτα Ζαγορίσια.

Τα μανιτάρια εκτός από ψητά στα κάρβουνα μαγειρεύονται και με άλλους τρόπους. Στην περιοχή λοιπόν του Ζαγορίου, όπου συνηθίζονται οι διάφορες πίτες, σε κάποια χωριά οι νοικοκυρές συνηθίζουν να κάνουν και μανιταρόπιτες. Μάλιστα στη σελίδα ligapola.blogspot.com διαβάσαμε την παρακάτω συνταγή για μανιταρόπιτα, η οποία περιέχεται στο βιβλίο του Στέφανου Μ. Διαμαντή "Τα μανιτάρια στην Ελληνική κουζίνα": 

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ
Ατομα: 6 / Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα και 25 λεπτά
Τη συνταγή αφηγήθηκε στην Καλλιόπη Στάρα η Όλγα Καψάλη από τα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου Ιωαννίνων, η οποία έμαθε τη συνταγή από τη γιαγιά της Ευγνωμία Βαλάνου.
Την πίτα αυτή την έφτιαχναν στα Κάτω Πεδινά το φθινόπωρο με περδικομανίταρα (Macrolepiota procera). Τα μανιτάρια αυτά επίσης τα στέγνωναν τοποθετώντας τα σε ένα κόσκινο με μεγάλες τρύπες (πυκνάδα), κομμένα σε κομμάτια, σε αεριζόμενο, σκιερό μέρος και τα διατηρούσαν στη συνέχεια σε πάνινη σακούλα. Για να χρησιμοποιήσουν τα στεγνά μανιτάρια τα δίνανε μία βράση και στη συνέχεια τα μαγείρευαν κανονικά.
Οι δυο κυρίες ξαναέφτιαξαν αυτή την πίτα, 35 χρόνια αργότερα, τον Οκτώβρη του 2002, χρησιμοποιώντας μανιτάρια Cantharellus cibariits - Κανθαρίσκο τον βρώσιμο και Craterellus coimi-copioides - Κρατερέλλο τον κερατοειδή με εκπληκτικά γευστικά αποτελέσματα.
Θα χρειαστείτε:
για τη ζύμη
3/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 700 γραμμάρια)
3    κουταλιές ελαιόλαδο λίγο αλάτι
1 ποτήρι κρύο νερό
για τη γέμιση (στα Ζαγορίσια «αναδεμή») 5-6 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κιλό, μανιτάρια (ίσιος και λίγο παραπάνω), κομμένα σε λεπτές φέτες (Αγαρικά, Αμανίτες, Βωλίτες. Κανθορίσκοι, Κρατερέλλοι, Μακρολεπιότες) αλάτι, πιπέρι
4    αυγά
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο Εκτέλεση:
1.    Σε μία λεκάνη ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνετε το ζυμάρι. Το χωρίζετε σε πέντε κομμάτια που τα πλάθετε στρογγυλά και τα αφήνετε να ξεκουραστούν για μισή ώρα. Στη συνέχεια ανοίγετε πέντε φύλλα, από τα οποία τα τρία, ένα-ένα, τα τοποθετείτε σε ένα ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές ώσπου να ροδίσουν.
2.    Σε τηγάνι σοτάρετε καλά τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο και προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι. Κατεβάζετε τη γέμιση από τη φωτιά και αφού κρυώσει προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα.
3.    Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε το πρώτο φύλλο, ξαναλαδώνετε και στρώνετε το δεύτερο φύλλο (και τα δύο αυτά είναι άψητα). Στη συνέχεια στρώνετε το τρίτο φύλλο, το οποίο έχετε ήδη ψήσει. Προσθέτετε τη μισή γέμιση, ένα ακόμα ψημένο φύλλο και από πάνω την υπόλοιπη γέμιση. Το πέμπτο ψημένο φύλλο το τρίβετε μέσα στη γέμιση. Η πίτα από πάνω μένει ανοιχτή, δηλαδή δεν τη σκεπάζουμε με φύλλο*. Κόβετε την πίτα σε κομμάτια πριν τη φουρνίσετε.
4.    Ρίχνετε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε στους 200 °C για 45 λεπτά περίπου.
* Ανοιχτές γίνονται επίσης στα Κάτω Πεδινά η κρεατόπιτα. η κοφτόπιτα (με χοντροκομμένο σιτάρι) και η γλυκιά γαλατόπιτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου