ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


23 Φεβ 2011

Η Σκάλα του Βραδέτου χρήζει άμεσης συντήρησης.


Η «Σκάλα του Βραδέτου» είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα της Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής που κληρονομήσαμε. Το ξερολιθικό αυτό κατασκεύασμα των περίφημων μαστόρων της πέτρας της Βόρειας Πίνδου αποτελεί σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της περιοχής του Ζαγορίου.  Είναι ένας από τους λατρεμένους προορισμούς για τους περιπατητές και τους ορειβάτες. «Μοιάζει με τη σκάλα του παραμυθιού που σε ανεβάζει στον ουρανό» είχα διαβάσει κάποτε στην εφημερίδα «Το Βήμα». 
 Πριν λίγες μέρες έκανα κι εγώ, για μια ακόμη φορά, πεζοπορώντας την διαδρομή από το Καπέσοβο, στο Βραδέτο. Αρχίζοντας όμως ν’ ανηφορίζω τη Σκάλα, διαπίστωσα ότι, σε κάποια σημεία, είχαν φύγει πέτρες από τα πλευρικά τοιχία και βρισκόταν στο πλακόστρωτο ενώ, σε πολλά άλλα σημεία, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν  ολόκληρα τμήματα των ξερολιθικών τοιχίων και να υποστεί  το μοναδικό αυτό έργο τέχνης σοβαρές ζημίες. Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που σας παραθέτω στην παρούσα ανάρτησή μου.
Νομίζω λοιπόν ότι ο Δήμος Ζαγορίου, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, θα πρέπει να φροντίσει για την άμεση συντήρηση του περίτεχνου αυτού λίθινου μονοπατιού, πριν να είναι αργά, για να το αφήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας άθικτο στις επόμενες γενιές ώστε να το χαίρονται οι εκάστοτε περιπατητές και γενικότερα οι επισκέπτες του Ζαγορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου