ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


3 Φεβ 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝΟ Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων ιδρύθηκε το 1959 σύμφωνα με το πρώτο καταστατικό του Συλλόγου.
Αποτελείτο από μέλη  που κατάγονταν από την Ήπειρο και κατοικούσαν  στην Επαρχία  Φαρσάλων.
Ιδρυτικά μέλη ήσαν : Σκαφιδάς Βασίλειος, Μάρκος Επαμεινώνδας, Τσολάκης Αθανάσιος, Μπαράκος Γεώργιος, Κορλός Χρήστος, Τσούλης Χρήστος, Σιούρης Αντώνιος, Σιούρης Γεώργιος  κ.λ.π.
Πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου εκλέχθηκε ο κ. Σκαφιδάς Βασίλειος από το Μέτσοβο.

Ακολούθησαν  οι κ.κ  Μπαράκος Γεώργιος από το Ηλιοχώρι, Μάρκος Επαμεινώνδας  από την Λάιστα, Μαυρογιώργος Χρήστος από το Μέτσοβο.
 Η πλειοψηφία των μελών του συλλόγου είχαν και έχουν καταγωγή από το Ηλιοχώρι.
Στις     δεκαετίες  1950,1960,1970,1980 ο Σύλλογος στην γιορτή του Αγίου Αντωνίου εξ Ιωαννίνων  έκαμε  αρτοκλασία   και διοργάνωνε  Ηπειρώτικο γλέντι  με ορχήστρα που καλούσε από την Ήπειρο  παραμονή και ανήμερα της γιορτής.
Για μια περίοδο περίπου  δέκα ετών ατόνησε η δραστηριότητά του ίσως λόγω βουβής συμμετοχής των μελών  στο πένθος για τον άδικο χαμό του Κελευστού του Πολεμικού Ναυτικού Μαυρογιώργου Βασιλείου, στο ατύχημα της Τορπιλλακάτου  «Κωστάκος», που είχε καταγωγή από μητέρα εξ Ηλιοχωρίου (γένος Τσούλη) και πατέρα τον Χρήστο Μαυρογιώργο.
(Σημείωση: Δύο στρατευμένα παιδιά του Ηλιοχωρίου, ο   Στρατιώτης Αθανάσιος Νασιώκας και ο Κελευστής Βασίλειος Μαυρογιώργος έχουν προσφέρει τη ζωή τους στην πατρίδα σε καιρούς ειρήνης).
Μέχρι το 2003 την αρτοκλασία στην μνήμη του Αγ. Γεωργίου  εξ Ιωαννίνων ανελάμβαναν να τελούν οικογένειες  Ηπειρωτών Φαρσάλων στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Φαρσάλων.  
 
ΟΣύλλογος δραστηριοποιήθηκε  πάλι το 2004  με νέους ανθρώπους κυρίως γυναίκες.
Από το 2004 διοργανώνει κάθε χρόνο, με μεγάλη επιτυχία,  χορό με παραδοσιακή Ηπειρώτικη Ορχήστρα, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων.
Κάθε καλοκαίρι συνήθως μήνα Ιούνιο διοργανώνει εκδρομή σε κάποιο μέρος της Ηπείρου. Ζαγοροχώρια, Πάργα-Άρτα, Πάπιγκο - Δωδώνη, Τζουμέρκα είναι κάποιοι από τους προορισμούς των εκδρομών που συνοδεύονται με παραδοσιακό γλέντι  με ντόπιους μουσικούς.
Ακόμη δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς κοινωνικούς και πολιτιστικούς στη πόλη των Φαρσάλων.
 
Έχει δημιουργήσει δύο χορευτικά τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών της Ηπείρου, (γυναικείο και παιδικό).
Έχει αποκτήσει δέκα οκτώ παραδοσιακές στολές για το γυναικείο χορευτικό τμήμα, το οποίο συμμετείχε τα τελευταία δύο χρόνια στη  εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας  Ελλάδας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» όπου και βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του.
Ακόμη ο Σύλλογος συμμετείχε στη πολιτιστική εβδομάδα στα πλαίσια της   εκδήλωσης    « Γιορτή χαλβά»  στα Φάρσαλα με ομιλία και προβολή ταινίας για τον Ηπειρώτικο Γάμο,  αναπαράσταση της επιστροφής του ξενιτεμένου και του επαγγέλματος του γανωτή  και πρόσφερε παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες.
Τα πέντε τελευταία χρόνια πραγματοποίησε ακόμη:
Προβολή της ταινίας «ΗΠΕΙΡΟΣ»
Ομιλία της κ. Μαρίας Τσούπη    με θέμα τα ΛΙΘΟΓΛΥΠΤΑ
Παρουσίαση του βιβλίου του κ. Δεύτου «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ» με προβολή ταινίας.
Το σημερινό συμβούλιο αποτελείται από τις κυρίες:
Βούλα Σούλη-Μπαρμπατζιά  από Κήπους Πρόεδρο
Κωνσταντίνα  Μπαράκου από Ηλιοχώρι   Γραμματέα
Μαρία Σιούρη-Γκαβογιάννη από Ηλιοχώρι  Ταμία
Μαίρη  Τσολάκη – Μπασαγιάννη από Ηλιοχώρι   Μέλος
Σούλα  Σιούρη-Δεληγεώργη από Ηλιοχώρι Μέλος
Γεωργία Μάρκου – Μπακάλη από Λάιστα Μέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου