ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


12 Σεπ 2010

Ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου στο Ηλιοχώρι!

Ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου στο Ηλιοχώρι είναι ρυθμού Βασιλικής  και βρίσκεται στο παλιό "Μεσοχώρι". Σήμερα όμως είναι το τελευταίο κτίσμα του χωριού και μπροστά από το ναό υπάρχει ο μεγάλος πλάτανος για τον οποίο έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενη δημοσίευση.
Από το βιβλίο του Ν. Έξαρχου «Το Ντομπρίνοβο», πληροφορούμαστε ότι ο ναός αυτός έχει κτισθεί το έτος 1850 επάνω στα ερείπια παλαιοτέρου ναού του Αγίου Νικολάου. Επάνω από την είσοδο είναι εντοιχισμένη πινακίδα, η οποία με κεφαλαία γράμματα αναγράφει:
«Ανηγέρθη εκ βάθρων το έτος 1850 Ιερός Ναός επ΄ ονόματι Αγίου Νικολάου δια δαπάνης και εξόδων των κυρίων Αντωνίου Μίχου, ιερουργούντος Νικολάου ιερέως και λοιπων χριστιανών της χώρας ταύτης. Ιστορήθη δια χειρός Νικολάου Ματθαίου και Κωνσταντίνου των αυταδελφών UXAU του Αποστολάκη 1856 Αυγούστου εκ κώμης Χιονιάδες επαρχίας Αγίας Βελλάς»
Στον ναό υπήρχε πολύτιμος βελούδινος επιτάφιος ο οποίος ανέγραφε ως δωρητές  τους «Μιχαήλ Π. Κοκοράβα, Αντώνιο Ν. Γιαννούση, Γεώργιος Χαραχούσος και Σια έτος 1896» καθώς και δύο λάβαρα επί των οποίων ως δωρητής αναγράφεται «Αθανάσιος Ιωαν. Παπακώστας έτος 1896»
Υπήρχαν ακόμη και φορητές εικόνες που έφεραν την υπογραφή του ζωγράφου Θεοδόση εκ του Χλομού του Πωγωνίου ενώ άξιο λόγο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Στον περίβολο του ναού βρίσκεται και το νεκροταφείο του χωριού.
Τον Απρίλιο του 2009, άγνωστοι δράστες διέρρηξαν τον ναό του Αγίου Νικολάου και αφήρεσαν δύο εικόνες, έναν σταυρό, το Ευαγγέλιο και τρία εξαπτέρυγα.
Η κλαπείσα εικόνα του Αγίου Δημητρίου

Ο ναός του Αγίου Νικολάου και ο πλάτανος του χωριού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου