ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


29 Σεπ 2010

Επτά οι υποψήφιοι για την περιφέρεια.

Χωρίς συνεργασίες και με ...μετωπική ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ

Με επτά ψηφοδέλτια, όπως όλα δείχνουν, μετά την απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς να επιδιώξει την κάθοδο της μαζί με τους Οικολόγους Πράσινους και να μην συνεργαστεί με κάποιον άλλο συνδυασμό, θα στηθούν οι κάλπες για τις περιφερειακές εκλογές στην Ήπειρο. Μια αναμέτρηση με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και λιγότερο αυτοδιοικητικά, τουλάχιστον από τις μέχρι τώρα κινήσεις υποψηφίων και κομμάτων που τους στηρίζουν.Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των υποψηφιοτήτων είναι η απουσία συνεργασιών (αν εξαιρέσει κανείς τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ στον υποψήφιο της Ν.Δ) και η προσπάθεια, όλων των υπολοίπων, δημιουργίας ...αντιμνημονιακού και «αντικαλλικρατικού» μπλοκ, έναντι του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με την παρουσία τόσο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, όσο και του Γραμματέα του Μιχάλη Καρχιμάκη στα Γιάννινα επιχείρησε να φέρει στην προεκλογική αντιπαράθεση τον ίδιο τον «Καλλικράτη», ως το διακύβευμα αυτών των εκλογών, αποσυνδέοντας το μνημόνιο.

Μετωπική πολιτική σύγκρουση για την αυτοδιοίκηση
Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει μια αναμέτρηση που θα είναι μεν μετωπική πολιτική σύγκρουση, αλλά ταυτόχρονα θα αναδεικνύει το ζητούμενο των εκλογών, που δεν είναι άλλο από το ποια πρόσωπα μπορούν να υπηρετήσουν την μεταρρύθμιση. Το επιχείρημα που προβάλλεται και έχει βάση, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ προώθησε τη διοικητική μεταρρύθμιση, άσχετα αν το μνημόνιο την περιλαμβάνει για οικονομικούς λόγους και η Ν.Δ βρίσκεται ... απέναντι, όπως έκανε σε όλες τις προηγούμενες.Απέναντι στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, τον Βαγγέλη Αργύρη, επικεφαλής του συνδυασμού «Ήπειρος, τόπος να ζεις», με μακρά κοινοβουλευτική πείρα και κυβερνητική θητεία, η Ν.Δ με τη στήριξη και του ΛΑ.Ο.Σ έχει έναν αυτοδιοικητικό, το νομάρχη Ιωαννίνων Αλέξανδρο Καχριμάνη με την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου». Ο κ. Καχριμάνης βρέθηκε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα σε δύσκολη θέση από τις καταγγελίες και τα ερωτήματα για το «πόθεν έσχες», τα περιουσιακά στοιχεία και τις επιχειρήσεις και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο ως νομάρχης.Έδωσε απαντήσεις, ωστόσο φαίνεται ότι το θέμα δεν έκλεισε και ίσως δεν κλείσει μέχρι τις κάλπες, όπως δείχνουν τα γεγονότα. Η ανοιχτή επιστολή του κ. Καχριμάνη προς τον κ. Αργύρη με την οποία του ζητούνταν εκτός των άλλων να παραιτηθεί από βουλευτής και να ...γίνει αυτοδιοικητικός, δεν αντέχει σε κριτική και προφανώς έγινε για εντυπωσιασμό.

Προγράμματα και θέσεις
Η ουσία όμως της αντιπαράθεσης των δυο υποψηφίων των μεγαλύτερων κομμάτων που θα διεκδικήσουν την νίκη, είναι άλλη. Ποιος μπορεί να αναλάβει να φέρει σε πέρας την μεγάλη προσπάθεια για την Ήπειρο μέσα από την αιρετή περιφέρεια.Μέχρι τώρα έχουν δει και ακούσει οι πολίτες τις βασικές προγραμματικές θέσεις και περιμένουν, όσοι επιλέγουν με αυτό το κριτήριο και όχι μόνο με το κομματικό, να ανοίξουν πλήρως τα χαρτιά τους οι βασικοί διεκδικητές της περιφέρειας.Σε επίπεδο ψηφοδελτίων ο κ. Αργύρης προηγήθηκε με την παρουσίαση τόσο στο νομό Άρτας, όσο και στο νομό Ιωαννίνων και η αίσθηση είναι ότι πρόκειται για πολύ καλές επιλογές με άνοιγμα και σε άλλους κομματικούς χώρους.Ο κ. Καχριμάνης παρουσίασε τους τέσσερις αντιπεριφερειάρχες και αναμένεται να ανακοινώσει και το ψηφοδέλτιο του, έχοντας ο ίδιος και συνεργάτες ξεκινήσει περιοδείες ανά την Ήπειρο.Την ερχόμενη εβδομάδα και οι δυο υποψήφιοι θα έχουν ολοκληρώσει την παρουσίαση των υποψηφίων και η προεκλογική αντιπαράθεση θα γίνει σε επίπεδο προγραμμάτων και θέσεων για την Ήπειρο.

Οι υποψήφιοι της Αριστεράς
Από την πλευρά του το ΚΚΕ είχε ανακοινώσει πρώτο τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κώστα Κωτσαντή με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και χθες παρουσίασε και τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους και αντιπεριφερειάρχες που έλειπαν. Ο αγώνας του είναι καθαρά ...αντιμνημονιακός και ενάντια στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, θέλοντας να διαχωρίσει τη θέση του από το «μπλοκ» που εντάχθηκε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Προσδοκά μέσα από τις κάλπες να καταγράψει την λαϊκή δυσαρέσκεια που είναι δεδομένη για τα σκληρά οικονομικά και άλλα μέτρα, αλλά και την αντίθεση στον «Καλλικράτη». Ο ρόλος του ΚΚΕ σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο θα είναι σημαντικός, ιδίως αν αυξήσει τα ποσοστά που έλαβε στις εθνικές εκλογές.Η...έκπληξη, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ που παρά τα όσα γίνονται σε κεντρικό επίπεδο, στην Ήπειρο κατάφερε να κατέβει ενιαία στην περιφέρεια με τον Γιάννη Παπαδημητρίου, με τον συνδυασμό «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», (Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο), έστω κι αν δεν ήταν παντού ομόφωνη η απόφαση της κοινής καθόδου και ήδη στην Πρέβεζα επήλθε μεγάλο ...ρήγμα στον τοπικό ΣΥΝ. Την Κυριακή παρουσίασε τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη και τους υποψηφίους συμβούλους στην Άρτα. Στόχος η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο περιφερειακό συμβούλιο και κεντρική προεκλογική επιλογή η αντίθεση στο μνημόνιο και στον «Καλλικράτη».Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (από το χώρο του Ν.Α.Ρ και άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) έχει ανακοινώσει προ πολλού την κάθοδο της στις περιφερειακές εκλογές με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Νίκο Ζήκο. Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, είτε με παρουσίαση ψηφοδελτίου, είτε με το πρόγραμμα της.Υποψηφιότητα ανακοίνωσε, με το Αγροτικό Εργατικό Μέτωπο και ο Σπύρος Σιδέρης, παλιός αυτοδιοικητικός και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και του ΔΗΚΚΙ, αλλά πλην αυτής της ανακοίνωσης με σκληρή κριτική στο δικομματισμό και στο μνημόνιο, δεν έκανε κάποια άλλη παρουσία.Η τελευταία εξέλιξη σημειώθηκε χθες με την ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς (το κόμμα που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης και άλλα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΝ) ότι δεν θα συνεργαστεί με κάποιον από τους ήδη υποψηφίους και θα επιδιώξει αυτόνομη κάθοδο για να έχει διακριτό λόγο σε αυτές τις εκλογές, ως προς τις θέσεις της για την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους. Η κάθοδος θα επιδιωχθεί να γίνει σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους και ήδη προτάθηκε ως υποψήφιος περιφερειάρχης από την Δημοκρατική Αριστερά ο Γιώργος Ζάψας.Με τόσους υποψηφίους ο δεύτερος γύρος θεωρείται δεδομένος και σε αυτόν θα παίξουν ρόλο οι υποψήφιοι της Αριστεράς με τη στάση που θα κρατήσουν και τι θα πράξουν οι πολίτες που τους επέλεξαν.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου