ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


23 Σεπ 2010

Η διαδρομή για τα χωριά του Δήμου Τύμφης.

Ξεκινώντας κανείς από τα Γιάννενα, με σκοπό να επισκεφθεί τα χωριά του Δήμου Τύμφης, στο 19ο χλμ. της Ε. Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης και μόλις περάσει το χωριό Μεταμόρφωση, θα πρέπει να στρίψει αριστερά, να πάρει το δρόμο που οδηγεί στα Ζαγοροχώρια και να ακολουθήσει τις πινακίδες που δείχνουν προς Τσεπέλοβο. Κάποια στιγμή θα συναντήσει στα δεξιά του δρόμου το επιβλητικό γεφύρι του Κόκκορη, το οποίο έχει κτισθεί το 1750. Αφού σταματήσει και θαυμάσει το γεφύρι, συνεχίζοντας θα φθάσει στη διασταύρωση για Κήπους.
Το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό
Παίρνοντας το δρόμο για τους Κήπους, θα συναντήσει αριστερά του την διασταύρωση για το Κουκούλι, το οποίο αξίζει να το επισκεφθεί, γιατί είναι ένα πανέμορφο χωριό, με παραδοσιακά σπίτια, βρύσες, καλντερίμια αλλά και το πολύ ενδιαφέρον μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λαζαρίδη, με μεγάλη συλλογή από σπάνια φυτά και βότανα. Συνεχίζοντας όμως προς τους Κήπους, θα συναντήσει στα δεξιά του το περίφημο τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό που χτίσθηκε το 1814 και το οποίο μοιάζει με κινούμενη κάμπια. Οι Κήποι είναι ένας όμορφος παραδοσιακός Ζαγορίσιος οικισμός, με αρκετά καταλύματα και καταστήματα εστίασης και υπάρχει εκεί το λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη. Εκτός από το τρίτοξο γεφύρι υπάρχουν στην περιοχή τους  κι άλλα πέτρινα γεφύρια, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.
Κήποι
Συνεχίζοντας θα φθάσει στους Νεγάδες, με την τρισυπόστατη εκκλησία της  Αγίας Τριάδας, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου, που έχει πολύ αξιόλογες αγιογραφίες και τοιχογραφίες και στη συνέχεια στους Φραγκάδες, όπου υπάρχουν  λιθόστρωτα καλντερίμια, βρύσες και αρχοντικά διατηρημένα σε άριστη κατάσταση. Εκεί αξίζει να δει κανείς την κεντρική εκκλησία του χωριού τον  Άγιο Δημήτριο. Μετά τους Φραγκάδες είναι η Λεπτοκαρυά, όπου  αξίζει να δει κανείς τα πέτρινα γεφύρια γύρω από το χωριό αλλά και τις εκκλησίες του Αγ. Αθανασίου και του Αγίου Νικολάου.
Επιστρέφοντας στην διασταύρωση για τους Κήπους και παίρνοντας τον αριστερό δρόμο, θα συναντήσει μετά από λίγο το Καπέσοβο, χωριό εξίσου όμορφο και παραδοσιακό, με καλντερίμια και παλιά αρχοντικά σπίτια. Εκεί υπάρχει και η Πασχάλειος Σχολή.
 
Σκάλα Βραδέτου
Μετά το Καπέσοβο, υπάρχει διασταύρωση αριστερά και μπορεί να επισκεφθεί το Βραδέτο, το οποίο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο απ’ όλα τα Ζαγοροχώρια. Βέβαια, όποιος θέλει, μπορεί ν’  ανέβει στο Βραδέτο και με τα πόδια, από την περίφημη Σκάλα του Βραδέτου και συνεχίζοντας, να φτάσει μέχρι την τοποθεσία «Μπελόη»,  για να θαυμάσει την θέα προς τη χαράδρα του Βίκου.
Οικίες στο Τσεπέλοβο
Άποψη του Σκαμνελιου από την Αγ. Παρασκευή
Συνεχίζοντας όμως ο επισκέπτης από το Καπέσοβο, χωρίς να στρίψει για το Βραδέτο, θα συναντήσει το Τσεπέλοβο, που είναι η έδρα του σημερινού Δήμου Τύμφης. Αξίζει να επισκεφθεί εκεί κανείς την πανέμορφη πλατεία του αλλά και να περιδιαβεί τα γραφικά δρομάκια του. Βέβαια  θα πρέπει ο επισκέπτης να επισκεφθεί οπωσδήποτε και το Μοναστήρι του Αη Γιάννη του Ρογκοβού.
Μετά το Τσεπέλοβο, σε μικρή απόσταση συναντά ο επισκέπτης το Σκαμνέλι, που επίσης είναι πανέμορφο και  εάν ανέβει με τα πόδια στην Αγία Παρασκευή, μπορεί να το θαυμάσει από ψηλά. Τόσο στο Σκαμνέλι όσο και στο Τσεπέλοβο, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλοί ξενώνες και καταστήματα εστίασης, τα οποία εξυπηρετούν τους επισκέπτες της περιοχής.
Η Σαρακατσάνικη Στάνη στο Γυφτόκαμπο
Περνώντας το Σκαμνέλι, ο επισκέπτης μπαίνει σ΄ ένα τελείως διαφορετικό τοπίο καθώς συναντά πλέον τα μεγάλα δάση με πανύψηλα πεύκα, έλατα, οξιές κι άλλα δέντρα. Σε κάποιο σημείο υπάρχει μία πινακίδα που γράφει «Μπόκοβο». Εάν  αφήσει ο επισκέπτης το αυτοκίνητό του και προχωρήσει για 5 λεπτά με τα πόδια προς το δάσος, θα φτάσει στο χείλος της πανέμορφης χαράδρας, απ΄ όπου θα θαυμάσει την μαγεία του τοπίου.
Μετά από αυτή τη στάση, μπορεί να συνεχίσει και να φτάσει στο Γυφτόκαμπο, όπου θα επισκεφθεί οπωσδήποτε την Σαρακατσάνικη Στάνη, για να δει πως ήταν ένας  παλαιός οικισμός  νομάδων Σαρακατσάνων κτηνοτρόφων. Εκεί υπάρχει και κατάστημα εστίασης όπου θα πιεί καφεδάκι ή θα απολαύσει φαγητό με νόστιμες τοπικές συνταγές.
Ο περίφημος πλάτανος του Ηλιοχωρίου
Μετά το Γυφτόκαμπο, υπάρχει διασταύρωση στην οποία πηγαίνοντας δεξιά θα φτάσει στη Λάϊστα, που είναι το πιο απομακρυσμένο από τα Ζαγοροχώρια και  μπορεί εκεί  να θαυμάσει την εκκλησία των Ταξιαρχών. Από την ίδια διασταύρωση, εάν συνεχίσει αριστερά,  θα φτάσει στο Ηλιοχώρι όπου αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθεί τον τεράστιο πλάτανο που υπάρχει εκεί, με περίμετρο κορμού 10 περίπου μέτρα, το παλαιό μοναστήρι της Παναγίας και σε απόσταση 20 περίπου λεπτών με τα πόδια, τους καταρράκτες στη Μπάλτα Ντι Στρίγκα, που είναι ένα τοπίο μαγευτικό.
Μετά το Ηλιοχώρι, συνεχίζοντας, φθάνει στο τελευταίο χωριό του Δήμου Τύμφης, το Βρυσοχώρι, από το οποίο μπορεί να απολαύσει την εξαιρετική θέα προς  τις κορυφές της Τύμφης. Είναι κι αυτό ένα μικρό αλλά πανέμορφο χωριό, με βρύσες, παλιές εκκλησίες και καταπράσινο. Εκεί μπορεί ο επισκέπτης να δει την εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου.
Οι καταρράκτες Μπάλτα Ντι Στρίγκα στο Ηλιοχώρι
Όλη αυτή η διαδρομή μπορεί να είναι λίγο κουραστική, για όποιον την κάνει για πρώτη φορά, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί αποζημιώνεται απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης , τους γραφικούς οικισμούς που προαναφέραμε αλλά και φαγητό, με παραδοσιακές τοπικές συνταγές, όπως πίτες και διάφορα κρεατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου