ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


13 Σεπ 2010

Το πέρασμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού από το Ηλιοχώρι.

Όπως πληροφορούμαστε από το βιβλίο του Ν. Έξαρχου με τον τίτλο «Το Ντομπρίνοβο», τον Σεπτέμβριο του 1778 έφθασε στο Ηλιοχώρι ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος υπήρξε μεγάλος δάσκαλος και φωτιστής του γένους και άγιος της εκκλησίας μας.
Οι κάτοικοι του χωριού, συγκεντρώθηκαν στο Μεσοχώρι, κάτω από τον μεγάλο πλάτανο και ο Κοσμάς ο Αιτωλός τους ανέπτυξε τη διδαχή του.
Στο Ηλιοχώρι παρέμεινε τρεις ημέρες και φιλοξενήθηκε στην οικία της οικογενείας Παρτάλη.
Σύμφωνα με τον Ν. Έξαρχο, στο εικονοστάσι της οικογενείας Παρτάλη σωζόταν μέχρι του έτους 1897 ιδιόγραφη επιστολή του Αγίου Κοσμά, αντίγραφο της οποίας είχε κάνει ο αείμνηστος ιατρός Αθανάσιος Νασιώκας και την είχε καταθέσει στο γραφείο της Κοινότητας.
Το 1934, ο Ν. Έξαρχος, βρήκε το αντίγραφο αυτό στο αρχείο της Κοινότητας, το αντέγραψε και το παραθέτει στο βιβλίο του. Έγραφε λοιπόν ο Άγιος Κοσμάς:
……«Εγώ, ευγενέστατοι αδελφοί μου, ως δούλος ανάξιος Χριστού του Θεού ημών, περιερχόμενος και διδάσκων, το κατά δύναμιν, τους Χριστιανούς, με άδειαν των κατά τόπον Αρχιερέων, ήλθα και εδώ να διαβάζουν τα παιδιά σας χωρίς πληρωμήν, επαρακίνησα τους χριστιανούς και έδωσαν το κατά δύναμιν και προαίρεσιν δια το σχολείον σας, πρέπει δε και η ευγένειά σας, πάντες να βοηθάτε πάντοτε το σχολείον σας εξ ιδίων πόνων ή κοινώς από την χώραν ή και από βακούφια, δια να λάβετε και παρά Θεού τον μισθόν σας και τιμήν παρά ανθρώπων.
Έβαλα δε και επίτροπον, με την γνώμην των πάντων τον κυρ Κώσταν του Γεωργίου και επιστάτας και βοηθούς αυτούς όλους τους συγχωριανούς του, μάλιστα δε τον κυρ Γεώργιος του Αντωνίου και τον κυρ Θεόδωρον του Πάντου και τον κυρ Μιχαήλ του Αναστασίου να κυβερνήσουν το σχολείον καθώς ο Κύριος τους φωτίση.
Ταύτα και υγιαίνετε εν Κυρίω
ΑΨΟΗ Σεπτέμβριο (1778)
Κοσμάς Ιερομόναχος και ευχέτης σας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου