ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


22 Σεπ 2010

Ο λύκος είναι ένα από τα άγρια σαρκοβόρα θηλαστικά που ζει και στην ευρύτερη περιοχή του Ηλιοχωρίου.

Ο λύκος είναι ένα από τα άγρια θηλαστικά που ζει στην ευρύτερη περιοχή του Ηλιοχωρίου και γενικότερα στην ορεινή Πίνδο. Στο παρελθόν ζούσε σε όλη την Ελληνική επικράτεια, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει περιορισθεί στα ορεινά και ημιορεινά μέρη της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδος.
Το γεγονός ότι έχει ελαττωθεί κατά πολύ η φυσική του λεία που είναι τα ελάφια, οι αγριόχοιροι, τα ζαρκάδια κλπ, τον έχει αναγκάσει να στρέφεται πολλές φορές  σε κοπάδια με κτηνοτροφικά ζώα, για να εξασφαλίσει την τροφή του και αυτό τον φέρνει σε σύγκρουση με τον άνθρωπο.
Παρά το γεγονός όμως ότι ο άνθρωπος τον κυνηγάει διαρκώς, λόγω των ζημιών που προκαλεί στα ζώα του, ο λύκος καταφέρνει μέχρι τώρα να επιβιώνει αλλά το μέλλον του είναι αβέβαιο.
Ο λύκος είναι ένα ζώο που ζει σε μικρές αγέλες και τρέφεται αποκλειστικά με σάρκες. Διαθέτει μεγάλους κυνόδοντες και το δάγκωμά του έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Οι πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις του είναι αυτές της ακοής και της όρασης.
Κάθε αγέλη κινείται σε συγκεκριμένη περιοχή, την οποία οριοθετεί με την  ούρησή του το κυρίαρχο αρσενικό αυτής. Οι λύκοι που απαρτίζουν την αγέλη, κυνηγούν μέσα στην περιοχή τους τα φυτοφάγα θηλαστικά που υπάρχουν όπως ζαρκάδια, αγριόγιδα, ελάφια, αγριόχοιρους αλλά και τρωκτικά όπως το ποντίκι. Βέβαια, όπως προαναφέραμε, πολλές φορές, όταν δεν βρίσκουν άγρια θηλαστικά, επιτίθενται σε κοπάδια αιγοπροβάτων ή βοοειδών.
Ο λύκος ζευγαρώνει  την άνοιξη και η λύκαινα, μετά από δίμηνη εγκυμοσύνη, γεννάει από 3 έως 7 μικρά, τα οποία αρχικά θηλάζουν και σε δύο περίπου μήνες μετά τη γέννησή τους, είναι σε θέση να τρώνε κρέας. Το βάρος του μπορεί να φτάσει από 15 έως 60 κιλά και ζεί 16 το πολύ χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου