ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


27 Σεπ 2010

Η καρυδιά. Ένα δέντρο που καλλιεργείται στην περιοχή του Ηλιοχωρίου και άλλων Ζαγοροχωρίων!

Η καρυδιά (επιστημ. ονομασία juglans) είναι ένα δένδρο, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των καρυοειδών. Κατάγεται από χώρες της Ασίας όπως είναι η Αρμενία και το Ιράν και είναι ένα δέντρο, το οποίο δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα προσαρμογής στο περιβάλλον που καλλιεργείται.
Το δέντρο αυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρονταν με την ονομασία «κάρυα». Το επιστημονικό της όνομα προέρχεται από  τις λέξεις «Jovis glans», που σημαίνουν βάλανος του Δία.
Ο κορμός της είναι παχύς και η διάμετρος του φτάνει τα 2,5 περίπου μέτρα, ενώ το ύψος της μπορεί να φτάσει και τα 35 μέτρα. Έχει δυνατά κλαδιά και πολύ  φουντωτό φύλλωμα.
Είναι ένα δέντρο, το οποίο καλλιεργείται τόσο για τον νόστιμο καρπό του, το καρύδι αλλά και για το ξύλο του, το οποίο  είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, δεν εμφανίζει ρωγμές και χρησιμοποιείται στην κατασκευή επίπλων πολύ καλής ποιότητας, την ξυλουργική, την ξυλογλυπτική και την οπλοποιία. Πέραν τούτου όμως, είναι κι ένα δέντρο που έχει πολλές και ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες και αυτό οφείλεται στα συστατικά που περιέχει. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του ήτοι τα φύλλα, το πράσινο περίβλημα του καρπού, ο ίδιος ο καρπός, τα άνθη αλλά και το ξύλο, το καθένα για διαφορετικούς σκοπούς.
Στην περιοχή του Ηλιοχωρίου, όπως και σε όλα τα χωριά της περιοχής, καλλιεργούνταν από παλιά καρυδιές και υπάρχουν αρκετές από αυτές μέχρι σήμερα. Την εποχή αυτή, τα καρύδια ωριμάζουν και οι κάτοικοι του χωριού, χρησιμοποιώντας λεπτά και αρκετά μακρυά ξύλα, τις ράβδες, ραβδίζουν τα δέντρα και συλλέγουν τον καρπό τους. Στη συνέχεια, ξεφλουδίζουν όσα δεν έχουν αποβάλλει το πράσινο σαρκώδες περίβλημά τους και τα αποξηραίνουν.
Τα καρύδια που συλλέγουν, τα αποθηκεύουν για τις ανάγκες των, ενώ όσοι συλλέγουν αρκετά, τα πουλούν σε εμπόρους ξηρών καρπών κι έτσι αποτελούν γι΄ αυτούς μία πηγή εσόδων.
Τα καρύδια έχουν μεγάλη διατροφική αξία, γιατί περιέχουν πολλές βιταμίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, κοβάλτιο, φωσφόρο κλπ. ενώ, σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν γίνει, αποτελούν σημαντικό όπλο ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, στην μείωση της αθηροσκλήρωσης, στην απομάκρυνση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο στήθος και άλλες διάφορες ασθένειες.  Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα γνωστό μου γιατρό, ο οποίος αναφερόμενος στην διατροφική αξία των καρυδιών, έλεγε χαρακτηριστικά: «Θα ήμουν ευτυχής αν τα παιδιά μου έτρωγαν ένα καρύδι την ημέρα».-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου