Η Πέστροφα (salmo trutta), ένα ψάρι που βρίσκεται στα ποτάμια της χώρας μας, ανήκει στην οικογένεια των σολομονιδών και θεωρείται σαν ένα από τα πιο γευστικά και θρεπτικά ψάρια.
Στην περιοχή του χωριού μας συναντάτε κυρίως στον Αώο ποταμό αλλά και στον «Ρισινίτη», τον παραπόταμο του Αώου που βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό μας και την Λάιστα.
Μια απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή για να ψήσουμε τις πέστροφες μας δίνει η Έφη Γρηγοριάδου στο βραβευμένο βιβλίο της με τίτλο «Εδεσματολόγιο Βλάχων», εκδόσεις «Κοχλίας».
Υλικά
1-2 πέστροφες μεγάλες, λίγο λάδι, 1 λεμόνι (το χυμό του), αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια και τα εντόσθια. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Στη συνέχεια τα αλείφουμε με το λάδι και τα σχίζουμε απ’ τα πλάγια κάθετα ανοίγοντας τα στα δύο. Τα τοποθετούμε στη σχάρα
και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά και απ’ τις δυο πλευρές. Αφού ψηθούν, τα τοποθετούμε σε μεγάλη πιατέλα, τα περιχύνουμε με λαδολέμονο και τα πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και μαϊντανό.
Στην περιοχή του χωριού μας συναντάτε κυρίως στον Αώο ποταμό αλλά και στον «Ρισινίτη», τον παραπόταμο του Αώου που βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό μας και την Λάιστα.
Μια απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή για να ψήσουμε τις πέστροφες μας δίνει η Έφη Γρηγοριάδου στο βραβευμένο βιβλίο της με τίτλο «Εδεσματολόγιο Βλάχων», εκδόσεις «Κοχλίας».
Υλικά
1-2 πέστροφες μεγάλες, λίγο λάδι, 1 λεμόνι (το χυμό του), αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια και τα εντόσθια. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Στη συνέχεια τα αλείφουμε με το λάδι και τα σχίζουμε απ’ τα πλάγια κάθετα ανοίγοντας τα στα δύο. Τα τοποθετούμε στη σχάρα
και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά και απ’ τις δυο πλευρές. Αφού ψηθούν, τα τοποθετούμε σε μεγάλη πιατέλα, τα περιχύνουμε με λαδολέμονο και τα πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και μαϊντανό.
ΠΗΓΗ: iliochori.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου