ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


11 Σεπ 2010

Ενημερωτικά στοιχεία για το Δήμο Τύμφης στον οποίο ανήκει το Ηλιοχώρι, όπως είναι καταχωρημένα στο site του Δήμου.

Ο Δήμος Τύμφης βρίσκεται στο νομό Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου στην περιοχή του κεντρικού astraka_2.jpgΖαγορίου. Πιο συγκεκριμένα τοποθετείται στα βόρεια και ανατολικά του ορεινού όγκου Τύμφης (απ΄όπου πήρε και το όνομα του) που αποτελεί μέρος της οροσειράς της Πίνδου. Τα φυσικά όρια της περιοχής καθορίζονται από την κοιλάδα του Αώου και τα χωριά της Λάκκας Αώου του δήμου Κόνιτσας στα βόρεια, το φαράγγι του Βίκου και το Δυτικό Ζαγόρι στα δυτικά και το ανατολικό Ζαγόρι στα ανατολικά.
Ο Δήμος Τύμφης δημιουργήθηκε από τη συνένωση 12 κοινοτήτων του κεντρικού Ζαγορίου με έδρα το χωριό Τσεπέλοβο.Τα χωριά (τοπικά διαμερίσματα πλέον) του Δήμου Τύμφης είναι Κουκούλι, Κήποι, Νεγάδες, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά, Σκαμνέλι, Καπέσοβο, Βραδέτο, Τσεπέλοβο, Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάιστα.
Τα 12 διαμερίσματα του δήμου Τύμφης αποτελούν μια ενότητα οικισμών άρρηκτα συνδεδεμένων με το φυσικό περιβάλλον. Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το φυσικό τοπίο των χωριών , η πολιτιστική κληρονομιά και η αρχιτεκτονική των σπιτιών. Τα Ζαγοροχώρια , 12 χωριά από τα οποία αποτελούν το δήμο Τύμφης, είναι γνωστά για το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο καθώς και για την τεχνική ένταξης των οικισμών στο φυσικό περιβάλλον ( σκεπές με πέτρα, λιθόστρωτα καλντερίμια κ. α. ).
Τα σημαντικότερα αστικά , διοικητικά και εμπορικά κέντρα της περιοχής είναι τα Ιωάννινα και η Κόνιτσα. Η περιοχή συνδέεται οδικά με τις δύο αυτές πόλεις μόνο μέσω της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κόνιτσας(παράκαμψη στο 19ο χλμ).
gefiri_tou_kokkori_3.jpgΤα χώριά του Δήμου Τύμφης βρίσκονται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο για τους τουρίστες από την Ελλάδα αλλά και για τους τουρίστες του εξωτερικού. Οι παραδοσιακοί οικισμοί αλλά και τα ασυνήθιστης ομορφιάς αλπικά τοπία μαγεύουν τον επισκέπτη και τον ταξιδεύουν σε εποχές που η τεχνολογία και οι φρενήρης ρυθμοί της ζωής δεν είχε επηρεάσει ακόμα.
 
ΠΗΓΗ:   www.timfi.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου