ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


12 Σεπ 2010

Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού μας ζει και η καφέ αρκούδα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ηλιοχωρίου και γενικότερα στην ορεινή περιοχή της Πίνδου, πέραν των άλλων άγριων ζώων, ζει η καφέ αρκούδα που είναι ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία θηλαστικά.
Η καφέ αρκούδα ζει σε μικρούς αποκομμένους πληθυσμούς και κινδυνεύει να εξαφανιστεί συνεπεία της καταστροφής των βιοτόπων της καθώς και το παράνομο κυνήγι της.
Για να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το συμπαθητικό ζώο παραθέτω το ακόλουθο δημοσίευμα που βρήκα στο forest.pblogs.gr :

 

Η ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ (Ursus arctos L.)

Η καφέ αρκούδα είναι ζώο σωματώδες με μεγάλη μυϊκή δύναμη, ιδιαίτερα στο λαιμό και στα άκρα. Έχει άριστη ακοή  και όσφρηση και λιγότερο καλή όραση. Βαδίζει πατώντας σε ολόκληρο το πέλμα των ποδιών της.
2.jpgΤο χρώμα της γούνας της ποικίλει ανάλογα   με το περιβάλλον, την ηλικία , το φύλο του ζώου. Η γούνα της παρουσιάζει όλες τις αποχρώσεις του καφέ. Το ύψος της, ως τον τράχηλο, φθάνει ως τα 1,10 m και ως την μουσούδα της από 1,70 - 2,20 m. Στον τράχηλο συσσωρεύει το λίπος και έτσι   σχηματίζεται μία καμπούρα. Το ενήλικο θηλυκό ζώο ζυγίζει από 70-120 kgr, ενώ το ενήλικο αρσενικό από 110-250 kgr. Το βάρος της δεν είναι σταθερό, το Φθινόπωρο έχει μεγαλύτερο βάρος λόγω της αποθήκευσης λίπους για την περίοδο του χειμέριου λήθαργου, ενώ την άνοιξη έχει λιγότερο βάρος λόγω κατανάλωσης λίπους.

1.jpg
Η χειμερία νάρκη διαρκεί 3-4 μήνες, στις αρχές της άνοιξης αφυπνίζεται. Είναι αδύνατο, όμως, να ξυπνήσουν  κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης, όταν αντιληφθούν κίνδυνο ή θόρυβο. Σε κλίματα  ηπιότερα η νάρκη κρατάει μόνο λίγες εβδομάδες. Η αρκούδα  ναρκώνεται μέσα σε μεγάλα βαθουλώματα, μέσα σε μεγάλες σπηλιές ή πίσω απο βράχια. Κάτω στο έδαφος φροντίζει να υπάρχει μαλακό έδαφος ,φύλλα ή τρίχες. Ναρκώνεται σε απόμερα μέρη, για να μπορεί να προφυλαχθεί από τα νερά της βροχής και από τους δυνατούς αέρηδες. Η αρκούδα  δεν είναι επιθετικό ζώο μόνο όταν βρεθεί σε κίνδυνο επιτίθεται. Στέκεται όρθια για να ανιχνεύσει καλύτερα το περιβάλλον. Είναι μοναχικό ζώο και κυκλοφορεί το ξημέρωμα ,το σούρουπο και την νύχτα. Το θηλυκό και το αρσενικό συναντιούνται μόνο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου