ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


12 Σεπ 2010

Μιά συνταγή για πρασόπιτα που ήταν από παλιά ένα αγαπημένο έδεσμα των κατοίκων του Ηλιοχωρίου και των άλλων χωριών της περιοχής.

Η πρασόπιτα, είναι μια από της πιο γνωστές πίτες στην Ελλάδα και ψάχνοντας κανείς θα βρει πολλούς και  διαφορετικούς τρόπους για την κατασκευή της.
Η συνταγή που εμείς σας προτείνουμε είναι ο παραδοσιακός τρόπος που έφτιαχναν την πρασόπιτα στα χωριά μας. Ένα νόστιμο και εκλεκτό έδεσμα που από τα παλιά χρόνια αποτελούσε ένα θρεπτικό κολατσιό αλλά ταυτόχρονα και ένα εύγευστο καλωσόρισμα των επισκεπτών μας.
Τρώγεται τόσο ζεστή όσο και κρύα και προτείνεται αυτό να γίνεται με την συνοδεία ξυνόγαλου.

Υλικά
6 φύλλα πίτας
1 ½ κιλό πράσα ψιλά
150 – 200 γρ. φέτα
1 ή 2 αυγά
Αλάτι
200 γρ. λάδι
1 ½ κούπα νερό

Εκτέλεση
  Αρχικά καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα και στην συνέχεια τα αλατίζουμε. Κατόπιν τα τοποθετούμε στο σκεύος που θα φτιάξουμε την γέμιση και προσθέτουμε την φέτα (θρυμματισμένη), το νερό, το λάδι, τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά.
Σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί στρώνουμε το πρώτο φύλλο και ρίχνοντας του λίγο λάδι βάζουμε από πάνω του το δεύτερο.
Τοποθετούμε πάνω από το δεύτερο φύλλο το 1/4 της γέμισης φροντίζοντας παράλληλα το φύλλο μας να «ραντιστεί» και με τα υγρά αυτής. Ακολούθως προσθέτουμε από πάνω το 3ο φύλλο.
 Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, στρώσης - ραντίσματος – πρόσθεση φύλλου, μέχρι να φθάσουμε στο έκτο φύλλο της πίτας μας. Το τελευταίο αυτό φύλλο, το «σκέπασμα» της πίτας μας, το ραντίζουμε και αυτό με τα υγρά της γέμισης ή με νερό και στη συνέχεια τοποθετούμε την πίτα μας στον ζεσταμένο φούρνο.
Το ψήσιμο της πίτας μας, αρχικά για 15-20 λεπτά γίνεται στους 200ο  (μέχρι να «πάρει χρώμα») ενώ στην συνέχεια, για ένα 45λεπτο περίπου, την ψήνουμε στους 170ο.

ΠΗΓΗ:  iliochori.eu
ΦΩΤΟ:  Από sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου