ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


17 Σεπ 2010

"Λα Κρούτσε"

Τα παλαιότερα χρόνια, η τοποθεσία «Κρούτσι» αποτελούσε την είσοδο του χωριού μας. Εκεί ήταν το σημείο στο οποίο οι Ντομπρινοβίτες περίμεναν να υποδεχτούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, που επέστρεφαν από την ξενιτειά αλλά και το σημείο στο οποίο ξεπροβόδιζαν όσους θα έφευγαν για κάποιο ταξίδι.
Τον Σεπτέμβριο του 1778, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, επισκέφθηκε το Ντομπρίνοβο για να διδάξει και στην συγκεκριμένη τοποθεσία, συνάντησε τους πρώτους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν θερμότατα. Τότε ο Άγιος Κοσμάς έστησε στο σημείο εκείνο ένα σταυρό και μίλησε στους συγκεντρωμένους.
Μετά από αυτό το γεγονός και σε ανάμνησή του, η συγκεκριμένη τοποθεσία πήρε το όνομα «Κρούτσι», το οποίο στα Ελληνικά σημαίνει «Σταυρός» κι αργότερα χτίσθηκε εκεί ένα εικόνισμα, του οποίου ελάχιστα ίχνη διατηρούνται μέχρι σήμερα.


Όταν μετά από πολλά χρόνια έγινε η διάνοιξη του νέου δρόμου, που οδηγεί μέχρι και σήμερα στο χωριό, αυτός πέρασε κάτω από το σημείο που βρισκόταν το παλαιό εικόνισμα και τότε οι συγχωριανοί μας, δίπλα στο νέο δρόμο κι απέναντι από το σημείο που βρισκόταν το παλιό, έστησαν ένα νέο εικόνισμα. Είναι το εικόνισμα που συναντούμε σήμερα, πηγαίνοντας από το Γυφτόκαμπο προς το Ηλιοχώρι, λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό και στη δεξιά πλευρά του δρόμου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πληροφορία είναι από το αρχείο του iliochori.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου