ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


7 Σεπ 2010

Γυφτόκαμπος - Σαρακατσάνικη Στάνη

Η δασική περιοχή του Γυφτόκαμπου, ούτε κάμπος είναι ούτε υπήρξε ποτέ τόπος κατασκήνωσης Ρομά-Τσιγγάνων. Η ονομασία οφείλεται σε ένα περιστατικό που συνέβη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Όπως λένε, εκεί βρέθηκε το πτώμα ενός δολοφονημένου γυρολόγου και με βάση τον οθωμανικό νόμο που ίσχυε τότε, οι κατέχοντες τον τόπο του εγκλήματος έπρεπε να πληρώσουν φόρο. Καθώς η περιοχή δεν είχε κατακυρωθεί στην επικράτεια κάποιου από τα γύρω χωριά, οι κάτοικοι του Σκαμνελίου συγκέντρωσαν πιο γρήγορα τα γρόσια του προστίμου από τους γείτονές τους Βρυσοχωρίτες, εξασφαλίζοντας τον τίτλο χρησικτησίας της περιοχής.
Ο Γυφτόκαμπος βρίσκεται στη μέση της διαδρομής Σκαμνέλι-Βρυσοχώρι απέχοντας κι από τα δύο περί τα 10 χλμ. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο, η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου έχει στήσει μια παραδοσιακή σαρακατσάνικη στάνη. Η όλη εγκατάσταση καταλαμβάνει 16 στρέμματα, αποτελεί ακριβές αντίγραφο εκείνης που υπήρχε εδώ μέχρι τα μέσα του 50 και περιλαμβάνει αρκετά αχυρένια κονάκια με όλο τον οικιακό εξοπλισμό τους. Σήμερα λειτουργεί σαν υπαίθριο λαογραφικό μουσείο.
Αλλά είναι επίσης και σημείο αναφοράς για τους Σαρακατσάνους που ζούσαν νομαδική ζωή. Εδώ γίνεται κάθε χρόνο το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων το πρώτο Παρασκευο-σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Κατασκηνώνουν στο δάσος γύρω από την στάνη και γίνεται μεγάλο γλέντι. Το 2008 υπολογίζεται ότι πέρασαν από εδώ πάνω από 6.000 άτομα.
Η Στάνη αποτελείται από:
•    τα κονάκια που χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες
•    το δασκαλοκάλυβο, το σχολείο της στάνης που χρησίμευε και ως κατοικία του δασκάλου
•    τα γρέκια, κινητοί στάβλοι από αχυρένιες πλάτες για να προφυλάσσονται τα πρόβατα από το κρύο.
•    τα μαντριά για τα γίδια, αν υπήρχαν
•    τον οβορό, πρόχειρη κατασκευή από ξύλο όπου μαζεύανε τα άλογα και τα μουλάρια
•    διάφορες άλλες βοηθητικές κατασκευές
Στη στάνη υπάρχει και καφενείο-ταβέρνα κι ένα μικρό εκκλησάκι. Αν έχετε μικρά παιδιά, υπάρχει άπλετος, ασφαλής χώρος για να παίξουν και να εξερευνήσουν όσο εσείς θα απολαμβάνετε το τσιπουράκι ή το φραπεδάκι σας.
 

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ:  http://ioannina360.com
ΦΩΤΟ ΑΠΟ:  www.letzeto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου