ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


6 Νοε 2010

Το Μουσείο του Πνευματικού Κέντρου "Κ. Λαζαρίδης" στο Κουκούλι Ζαγορίου.

Στο Κουκούλι Ζαγορίου, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί  το Μουσείο του Πνευματικού Κέντρου "Κ. Λαζαρίδης" το οποίο λειτουργεί εκεί. Στο Μουσείο αυτό, το οποίο στεγάζεται στο σπίτι  όπου έζησε ο δάσκαλος, ιστορικός, λαογράφος και βοτανοσυλλέκτης Κώστας Λαζαρίδης,  υπάρχει και εκτίθεται μία μοναδική στο είδος της συλλογή από βότανα,   που ευδοκιμούν στα βράχια και τα φαράγγια του Βίκου.
 Ο Κώστας Λαζαρίδης γεννήθηκε στο Κουκούλι το 1904  και απεβίωσε το 1987. Υπηρέτησε 23 χρόνια ως δάσκαλος στο χωριό του αλλά και σ' άλλες περιοχές. Ασχολήθηκε με την ιστορία, τη λαογραφία και τη βοτανολογία. Έχει συλλέξει με προσωπική εργασία κι έχει καταγράψει 1.300 περίπου διαφορετικά είδη βοτάνων, από τη γύρω περιοχή και τη χαράδρα του Βίκου, τα οποία τα έχει ταξινομήσει κατά οικογένειες, με τη λατινική τους ονομασία, ενώ έχει καταγράψει και πληροφορίες σχετικά με τον τόπο και τη χρονολογία  που βρέθηκαν. 
Στο μουσείο, εκτός από την μοναδική και πολύτιμη συλλογή βοτάνων, υπάρχει βιβλιοθήκη με πάρα πολλά παλαιά βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και φωτογραφίες, αντικείμενα από την περίοδο που υπηρέτησε ο Κ. Λαζαρίδης ως δάσκαλος, πολλά  από τα προσωπικά του αντικείμενα  καθώς και  ο βοτανοσυλλέκτης, με τον οποίο μετέφερε τα βότανα που έβρισκε, για να μη καταστραφούν.
Πληροφοριακά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι πολλά από τα βότανα αυτά τα χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν διάφοροι πρακτικοί γιατροί της περιοχής, οι αποκαλούμενοι και «Βικογιατροί», για να φτιάχνουν τα θεραπευτικά σκευάσματα που έδιναν στους ασθενείς.
Σε περίπτωση λοιπόν που βρεθείτε στο Κουκούλι ή σε κάποιο από τα γύρω χωριά, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο του Πνευματικού Κέντρου «Κ. Λαζαρίδης».

Η εξωτερική είσοδος του Μουσείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου