ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


12 Νοε 2010

Λεπτοκαρυά Ζαγορίου.

Το χωριό Λεπτοκαρυά, ανήκει διοικητικά στο Δήμο Τύμφης, και μέχρι το 1927 ονομαζόταν Λιασκοβέτσι. Την 1-4-1927 μετονομάσθηκε σε Λεπτοκαρυά. Βρίσκετε σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων και με την απογραφή του 2001 είχε 65 κατοίκους.
Είναι χτισμένο στα σύνορα ανατολικού και κεντρικού Ζαγορίου και απέχει 63 χλμ από τα Γιάννενα. Είναι ένα όμορφο χωριό, μέσα στο πράσινο, χωρίς όμως να έχει το παραδοσιακό χρώμα που περιμένει να δει κάποιος σ΄ ένα Ζαγοροχώρι κι αυτό επειδή, στο πρόσφατο παρελθόν, έχει καεί δύο φορές ολοσχερώς. Για πρώτη φορά το 1912 από τους Τούρκους και για δεύτερη το 1943 από τους Γερμανούς. 
Στη Λεπτοκαρυά ο επισκέπτης μπορεί να δει τα πέτρινα γεφύρια που υπάρχουν γύρω από το χωριό, μεταξύ των οποίων το γεφύρι του Τσάμη, το γεφύρι στις Μπεούτες, το γεφύρι στον Ποταμό και το γεφύρι στις Τρεις Βρύσες αλλά και τις εκκλησίες του Αγ. Αθανασίου και του Αγίου Νικολάου.
 Το χωριό, απ΄όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει  επισκέπτες, διότι δεν υπάρχουν  ξενώνες.
Σήμερα αριθμεί πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι συγκεντρώνονται τα βράδια στο μοναδικό καφενείο του χωριού, το οποίο σερβίρει τσίπουρο, καφέ και τοπικά γλυκά. Στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής, γίνεται κάθε χρόνο το πανηγύρι του χωριού, στο οποίο έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν όλοι οι απόδημοι Λεπτοκαρυώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου