ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


8 Νοε 2010

Ζαγοροχώρια .

Όμορφα, παραδοσιακά και φιλόξενα τα Ζαγοροχώρια παραμένουν μία από τις top προτιμήσεις. Ανακαλύψτε τα και δε θα χάσετε!
Τα Ζαγοροχώρια είναι μια ιδιόμορφη γεωγραφική και πολιτισμική ενότητα 46 πανέμορφων παραδοσιακών χωριών. Είναι σκορπισμένα στα βουνά, βορειοανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων. Χωρίζονται στο Δυτικό, Ανατολικό και κεντρικό Ζαγόρι, με το καθένα να έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και ιστορία.
Τα χωριά βρίσκονται ανάμεσα από το όρος Μιτσικέλι και τις κορυφές της Πίνδου, τα διαπερνούν τέσσερα ποτάμια, ενώ η περίφημη χαράδρα του Βίκου είναι ξακουστή για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, η ομορφιά της ιδιόμορφης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των οικισμών, οι δυνατότητες για υπαίθριες δραστηριότητες, η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και η τοπική γαστρονομία καθιστά το Ζαγόρι 


έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.
Το ιδανικό κλίμα, το ορεινό ανάγλυφο και το έντονο υδάτινο στοιχείο αποτελούν χαρακτηριστικά της περιοχής. Το μεγαλύτερο τμήμα του Ζαγορίου έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.
Η χαράδρα του Βίκου είναι μια ακόμη από τις εκπληκτικές ομορφιές της φύσης που θα συναντήσετε στα Ζαγοροχώρια. Μαζί με τον ποταμό Βοϊδομάτη αποτελούν τον πυρήνα της περιοχής προστασίας Βίκου-Αώου. Το φαράγγι του Βίκου έχει καταγραφεί στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα και το βαθύτερο του κόσμου (μόλις 1.100 μέτρα στο στενότερο σημείο του) και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα.
Τα χωρία έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα με λιθόκτιστα σπίτια, πετρωτά δρομάκια και στέγες σκεπασμένες με μαύρη πλάκα. Τα πέτρινα γεφύρια που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι σήμερα, τα παλιά αρχοντικά, οι παραδοσιακοί νερόμυλοι, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια δημιουργούν την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει.
zagoroxoria5 zagoroxoria6 
Δυτικό Ζαγόρι
Στο Δυτικό Ζαγόρι θα συναντήσετε ένα από τα ωραιότερα χωριά με ένα παράξενο όνομα, το Πάπιγκο. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 980μ στους πρόποδες της Αστράκας. Ο οικισμός υπάρχει από το 14 αιώνα και αποτελείται από το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Τα κτίρια είναι λιθόκτιστα και βασίζονται στην παραδοσιακή Ζαγορίσια αρχιτεκτονική. Λιθόστρωτα δρομάκια και μονοπάτια οδηγούν σε ξωκλήσια, στις πηγές του Βοϊδομάτη, στο φυσικό κολυμβητήριο Ρογκοβό και στο καταφύγιο του Ορειβατικού συλλόγου Αστράκα. Για να φθάσει κάποιος πρώτα στο Μεγάλο και μετά στο Μικρό Πάπιγκο θα πρέπει να περάσει από τη δοκιμασία του φιδογυριστού δρόμου.
zagoroxoria9
zagoroxoria7

Κεντρικό Ζαγόρι
Το Κεντρικό Ζαγόρι συγκεντρώνει πολλά και όμορφα χωριά. Ανάμεσα τους είναι οι Κήποι, γνωστός οικισμός από το 1431. Έχει αξιόλογα κτίρια και γεφύρια, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800μ. Ξεχωρίζουν επίσης το Μονοδένδρι, στα 1060μ και το Τσεπέλοβο. Αξίζει να επισκεφτείτε το νερόμυλο Βαλέκα στους Φραγγάδες, τα παλιά αρχοντικά Κόκκορη και Πλακίδα στο Κουκούλι και τα πετρόκτιστα αρχοντικά στο Μονοδένδρι. Ακόμα στο Κεντρικό Ζαγόρι θα θαυμάσετε πέτρινα γεφύρια και πολλούς ναούς και ξωκλήσια.

Ανατολικό Ζαγόρι
Από τα αντιπροσωπευτικά χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου είναι το Γρεβενίτι το οποίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 980μ. Έχει υπέροχη θέα, πολύ πράσινο και άφθονα τρεχούμενα νερά. Ο επισκέπτης θα βρει στο Γρεβενίτι παραδοσιακές βρύσες, τη Μονή Βουτσάς και το Γεφύρι Τσίπιανης. Στη Βωβούσα θα συναντήσετε το Γεφύρι του Αώου καθώς και το εθνικό δρυμό Βάλια Κάλντα.

ΠΗΓΗ:   www.findtube.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου