ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


3 Νοε 2010

Από τους Κήπους στη Δολιανή.

Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν για την αναφορά μας στα χωριά Κήποι, Νεγάδες, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά, καθώς αυτά θεωρητικά ανήκουν στο Κεντρικό Ζαγόρι. Είναι πολλοί όμως αυτοί που χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή για να επισκεφθούν το Ανατολικό Ζαγόρι, και σίγουρα είναι κρίμα να βρεθείτε εδώ πάνω και να μη διανύσετε τα μόλις 30 χλμ. μια διαδρομής που θα σας μείνει αξέχαστη. Οι Κήποι απέχουν μόλις 38 χλμ. από τα Ιωάννινα και τα σπίτια του χωριού είναι κτισμένα αμφιθεατρικά στην πλαγιά. Ήταν παλιά πρωτεύουσα του Ζαγοριού και ονομάστηκε έτσι από τους πολλούς κήπους που βρίσκονται γύρω από το Μπαγιώτικο ρέμα το οποίο κυλάει στη νότια πλευρά του. Γύρω από τους Κήπους είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα πέτρινα γεφύρια της περιοχής: 

Το ομορφότερο είναι το τρίτοξο Καλογερικό ή του Πλακίδα (1814), το μονότοξο γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη (1753) στη χαράδρα Βικάκι λίγο πριν από την είσοδο στο χωριό. Επίσης τα γεφύρια του Μύλου (1748) και Πιτσιώνη (1830) στη ρεματιά του Μπαγιώτικου 800 μέτρα περίπου ΝΑ του χωριού. Στους Κήπους θα δείτε επίσης την εκκλησία του Αγ. Νικολάου (1779) με ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες και το λαογραφικό μουσείο του Αγάπιου Τόλη.

Στο παλιό αρχοντοχώρι Νεγάδες, μπορεί να μη συναντήσετε εύκολα ανθρώπους, ωστόσο η επίσκεψη αξίζει για να δείτε τον μεγαλύτερο ναό του Ζαγοριού: Τον επιβλητικό τρισυπόστατο ναό του Αγίου Γεωργίου. Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο σύντομα θα φθάσετε στους Φραγκάδες. Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός απότομου λόφου έχοντας θέα στο βάθος προς το Μιτσικέλι και το Ανατολικό Ζαγόρι. Πάνω στον δρόμο που το διασχίζει θα δείτε τον ναό του Αγίου Δημητρίου (17ος αι.) με το χαρακτηριστικό εξαγωνικό πέτρινο καμπαναριό- παρόμοιο με αυτό του Αγίου Γεωργίου Νεγάδων. Κάτω από την πλατεία (περίπου 15 λεπτά με τα πόδια) υπάρχει η σημαντική αλλά εγκαταλελειμμένη μονή του Αγίου Νικολάου (1578).

Αμέσως μετά τους Φραγκάδες είναι η Λεπτοκαρυά και το χωριό απλώνεται χαμηλά από τον κεντρικό δρόμο με την πλατεία και τους δύο ναούς του Αγίου Νικολάου (1771) και του Αγίου Αθανασίου (1859) με το εξάγωνο καμπαναριό. Μετά την Λεπτοκαρυά ο δρόμος αφού διασχίσει περιοχή κατάφυτη από πεύκα καταλήγει στην είσοδο του Ανατολικού Ζαγοριού και τη Δολιανή. Παλιό αρχοντοχώρι και αυτό, σήμερα διατηρεί αρκετό από το χρώμα του Ζαγοριού. Ανάμεσα από τις μηλιές και τα πέτρινα σπίτια θα ξεχωρίσετε αρχικά τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου (1791) και σε λίγο του Προφήτη Ηλία με τα εξάγωνα πέτρινα καμπαναριά. 

ΠΗΓΗ:  www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου