ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


3 Ιαν 2011

Η Ήπειρος με νέο χάρτη στην αυτοδιοίκηση.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί απο χθες 1 Ιανουαρίου 2011 ο «Καλλικράτης» που έφερε σημαντικές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό και διοικητικό χάρτη της χώρας. Μια μεταρρύθμιση που άργησε πολύ και που φιλοδοξεί να αλλάξει πολλά στην λειτουργία της αυτοδιοίκησης και του κράτους, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, έστω κι αν ξεκινά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.Για την Ήπειρο οι προσδοκίες είναι πολλές τόσο από την αιρετή Περιφέρεια που διαδέχεται την κρατική, όσο και από τους νέους μεγάλους δήμους που μένει να αποδεχτούν και ισχυροί με τις πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες που τους δόθηκαν. Σε όλη την Ήπειρο προέκυψαν από τη συνένωση των 57 «Καποδιστριακών» και των 19 κοινοτήτων, συνολικά 18 δήμοι, 8 στο νομό Ιωαννίνων, 4 στο νομό Άρτας και από 3 στους νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. ξεκινούν το δύσκολο ...ταξίδι του «Καλλικράτη».Στο νομό Ιωαννίνων στη θέση των 28 δήμων και των 13 κοινοτήτων, έχουμε πλέον, οκτώ μεγάλους δήμους και οι πρώτες δημοτικές αρχές και όσοι μετέχουν στα δημοτικά και τοπικά συμβούλια ξεκινούν το δύσκολο ...ταξίδι του «Καλλικράτη».

Ετοιμότητα για την έναρξη
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δηλώνει ότι όλα είναι έτοιμα για την ομαλή έναρξη της μεταρρύθμισης στην πράξη και οι νέοι αυτοδιοικητικοί έχοντας ενημερωθεί μέσα από ημερίδες και σεμινάρια και με πολλά άλλα ...βοηθήματα, αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο τους, όπως οι ίδιοι παραδέχονται.Οι μετατάξεις του προσωπικού, θεωρητικά, έχουν δρομολογηθεί και στην πορεία με την ψήφιση των Οργανισμών από τους δήμους θα λάβουν την νέα μορφή τους, ενώ για την αιρετή Περιφέρεια εκδόθηκε προ ημερών το Προεδρικό Διάταγμα για τον Οργανισμό της.Σε ότι αφορά την αιρετή Περιφέρεια στεγάζεται στο διοικητήριο της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης η οποία καταργείται, όπως και όλες οι Ν.Α, ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, η ...διάδοχος κατάσταση στην κρατική περιφέρεια, παραμένει στο κτίριο της οδού Βορείου Ηπείρου με Γενική Γραμματέα την μέχρι χθες ΓΓΠΗ Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Η αιρετή Περιφέρεια
Στη θέση της κρατικής Περιφέρειας από σήμερα θα λειτουργεί η αιρετή Περιφέρεια με πολλές αρμοδιότητες, πλην εκείνων που παραμένουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή υπό την εποπτεία του κράτους. Αρμοδιότητες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων αναλαμβάνουν οι νέοι δήμοι. Μέχρι και τον Ιούνιο η διαχείριση του ΕΣΠΑ παραμένει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια θα αναλάβει η αιρετή Περιφέρεια.Οι τέσσερις νομοί της Ηπείρου αποτελούν, πλέον, περιφερειακές ενότητες της αιρετής Περιφέρειας. Η έδρα της Περιφέρειας είναι στα Γιάννινα και φυσικά και του Περιφερειακού Συμβουλίου με τα 51 μέλη (24 από την ενότητα Ιωαννίνων, 11 από την Άρτα, 9από την Πρέβεζα και 7 από τη Θεσπρωτία).Πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης εκλέχτηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου, στον δεύτερο γύρο, ο μέχρι τώρα νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης, μαζί και οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες, Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, Άρτας Κώστας Παππάς, Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου και Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης.Η παράταξη του κ. Καχριμάνη «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» διαθέτει 31 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η μείζονα μειοψηφία, «Ήπειρος, τόπος να ζεις» με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη κέρδισε 16 έδρες, δυο έδρες η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Κώστα Κωτσαντή και από μία οι παρατάξεις «ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο» με τον Γ. Παπαδημητρίου και «Αριστερή Παρέμβαση» με τον Ν. Ζήκο.

Ο μεγάλος δήμος Ιωαννιτών

Το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, φτάνοντας μέχρι την Κράψη και τη Μανολιάσα, καταλαμβάνει ο νέος δήμος Ιωαννιτών με τη συνένωση του παλιού δήμου και των όμορων, Παμβώτιδας, Ανατολής, Μπιζανίου, Περάματος και της κοινότητας Νήσου. Η έναρξη γίνεται με σημαντικά προβλήματα, κυρίως οικονομικά στον δήμο Ιωαννιτών, αλλά η νέα δημοτική αρχή υπό τον Φίλιππα Φίλιο φέρεται αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμα της «Ενότητας Πολιτών» με το οποίο κέρδισε τις εκλογές, αφήνοντας μετά από 8 χρόνια την παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Νίκου Γκόντα, στα έδρανα της αντιπολίτευσης.Στο νέο, 41μελές, δημοτικό συμβούλιο η παράταξη του κ. Φίλιου διαθέτει 25 έδρες, η παράταξη του κ. Γκόντα 13 και από μία οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Δ. Τασιούλα, ΔΡΑΣΥ με τον Στ. Σκοπούλη και «Τρία κλικ Αριστερά» με τον Χρ. Μαντά.

Οι άλλοι δήμοι του νομού
Από τους άλλους επτά δήμους του νομού, ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό είναι αυτός της Ζίτσας (συνένωση δήμων Πασσαρώνας, Ζίτσας, Εκάλης, Ευρυμενών, Μολοσσών) με έδρα την Ελεούσα. Δήμαρχος εξελέγη ο Δημήτρης Ρογκότης κερδίζοντας στο δεύτερο γύρο τον απερχόμενο δήμαρχο Πασσαρώνας Σάκη Βλέτσα.Στο δημοτικό συμβούλιο μετέχουν και οι παρατάξεις του Χρυσόστομου Βούζα και του Τάκη Τζίμα.Στον δήμο Δωδώνης (συνένωση δήμων Αγίου Δημητρίου, Δωδώνης, Σελλών, Λάκκας Σουλίου) με έδρα την Αγία Κυριακή του πρώην δήμου Αγίου Δημητρίου, δήμαρχος εκλέχτηκε ο Κώστας Κατσανάκης, στο δεύτερο γύρο έναντι του Γιάννη Μπάρκα. Άλλες τρεις παρατάξεις μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο, του Χρήστου Ντακαλέτση (απερχόμενου δημάρχου Λάκκας Σουλίου), Γιάννη Μπούκα (Δωδώνης) και Τάσου Τόκα.Ο πρώτος δήμαρχος του νέου δήμου Πωγωνίου (συνένωση δήμων Δελβινακίου, Καλπακίου, Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου και των κοινοτήτων Πωγωνιανής και Λάβδανης με έδρα το Καπάκι) είναι ο επί 12 χρόνια δήμαρχος του δήμου Καλπακίου Κώστας Καψάλης ο οποίος κέρδισε στον δεύτερο γύρο τον δήμαρχο Άνω Πωγωνίου Γιάννη Ντόντη. Στο δημοτικό συμβούλιο μετέχουν και οι παρατάξεις του Φάνη ΣτεργίουΧρήστου (απερχόμενος δήμαρχος Άνω Καλαμά) και του
Μεντή. Στον νέο δήμο Κόνιτσας (συνένωση των δήμων Κόνιτσας και Μαστοροχωρίων, αλλά και των κοινοτήτων Αετομηλίτσας, Φούρκας και Διστράτου με έδρα την Κόνιτσα), δήμαρχος αναδείχτηκε ο Παναγιώτης Γαργάλας. Στον δεύτερο γύρο κέρδισε τον Ανδρέα Παπασπύρου. Ελάσσονα μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο είναι οι παρατάξεις των Νικολάου Εξάρχου και Νικολάου Μουζάκη.Ο μεγάλος σε έκταση, ο μεγαλύτερος στη χώρα, νέος δήμος Ζαγορίου (συνένωση των δήμων Κεντρικού και Ανατολικού Ζαγορίου, Τύμφης και των κοινοτήτων Παπίγκου και Βοβούσας) με έδρα τους Ασπραγγέλους. Ο επί 12 χρόνια δήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου είναι ο πρώτος δήμαρχος, κερδίζοντας στο δεύτερο γύρο τον δήμαρχο Ανατολικού Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου. Στο δημοτικό συμβούλιο μετέχει και η παράταξη του δημάρχου Τύμφης Γιώργου Σουκουβέλου.Ο νέος δήμος Μετσόβου (συνένωση των δήμων Μετσόβου και Εγνατίας και της κοινότητας Μηλιάς με έδρα το Μέτσοβο) έχει πρώτο δήμαρχο τον Νίκο Τσομπίκο ο οποίος εκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο. Μείζονα μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο είναι η παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Μετσόβου Κώστα Τζαφέα και ελάσσονα του Λεωνίδα Ευθυμίου.Τέλος στο νέο δήμο Βορείων Τζουμέρκων (συνένωση των δήμων Κατσανοχωρίων, Πραμάντων, Τζουμέρκων και των κοινοτήτων Ματσουκίου, Καλαρριτών, Σιρράκου και Βαθυπέδου με έδρα τα Πράμαντα) πρώτος δήμαρχος είναι ο απερχόμενος δήμαρχος Πραμάντων Γιάννης Σεντελές, εκλεγείς από τον πρώτο γύρο έναντι του Γιάννη Αργύρη. Στο δημοτικό συμβούλιο μετέχει και η παράταξη του Γιάννη Σταύρου.

ΠΗΓΗ: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου